Concurrentie in het geding

Fusie Danish Crown en Tican ketst af

2 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

De fusie tussen Danish Crown en Tican gaat op het laatste moment niet door. De Deense mededingingsautoriteit vreest dat het fusiebedrijf teveel macht krijgt op de Deense markt en heeft de plannen afgekeurd. Dit hebben beide bedrijven bekend gemaakt in een persbericht. Kjeld Johannesen, ceo van Danish Crown, is teleurgesteld in de uitspraak.

Na zeven maanden vans intensieve onderhandelingen en beoordelingen hebben Danish Crown en Tican geen groen licht gekregen van de Deense autoriteiten voor de fusie. Kjeld Johannesen, ceo van Danish Crown, is teleurgesteld over het plotselinge spaaklopen van de fusieplannen. ‘Wij hebben ons bereid getoond om een groot aantal verplichtingen aan te gaan en hebben verschillende, verregaande toezeggingen gedaan. Wij hebben de mededingingsautoriteit zelfs gevraagd wat nodig is om de fusie door te laten gaan. Ondanks intensief overleg voldeden de toezeggingen niet aan de eisen van mededingingsautoriteit,’ zegt Johannesen.

Om de fusie te laten slagen, stelde Danish Crown voor om verschillende productielocaties af te stoten. Ook was Danish Crown bereid om ruwe materialen onder de kostprijs te verkopen als een limiet van het gezamenlijke volume van Danish Crown en Tican wordt overstegen. De ruwe materialen, zoals levende varkens en karkassen, zouden worden verkocht aan andere verwerkers om voor voldoende concurrentie op de Deense markt te zorgen. De mededingingsautoriteit achtte de toezeggingen onvoldoende.

‘Wij hebben vanaf het begin benadrukt dat het veiligstellen van de Deense varkensstapel de drijfveer was om te fuseren. Onze businessplannen speelden een veel kleinere rol in de motivatie om samen te gaan’, zegt Erik Bredholt, voorzitter van de raad van commissarissen van Danish Crown in een verklaring. ‘De kosten moeten echter niet hoger zijn dan de potentiële opbrengsten die tijdens de behandeling van de plannen in kaart zijn gebracht.’ Als Danish Crown nog meer toezeggingen doet aan de mededingingsautoriteit, dan vallen de lasten groter uit dan de baten.

Deense retailers verkopen vlees die afkomstig zijn vanuit een groeiend aantal plaatsen in de wereld. Buitenlandse producten hebben nu al een aandeel van 20 procent in de retailverkopen en dit aandeel is aan het groeien. De internationale markt voor varkensvlees staat in het teken van een intensiverende concurrentiestrijd. Wil Denemarken een internationale speler blijven, dan is, volgens Danish Crown, een fusie met Tican van belang. ‘De Deense mededingingsautoriteiten zien de zaken echter anders’, laat Danish Crown in een persbericht weten.

Het is natuurlijk een afgang dat de fusie op het laatste moment geen doorgang kan vinden

‘Het is natuurlijk een afgang dat de fusie op het laatste moment geen doorgang kan vinden. Wij zijn dan ook verbaasd van het nationale perspectief van waaruit de Deense mededingingsautoriteit de ontwikkelingen bekijkt. Danish Crown en Tican zijn twee bedrijven die zich voornamelijk op de export richten. De Europese markt is meer van belang voor de bedrijven dan alleen Denemarken. De Europese Unie moet een gemeenschappelijke markt worden, maar wanneer de nationale kartelwaakhonden alles met een lokale bril bekijken, gaat dit niet gebeuren’, voegt Johannesen toe.

‘Ik denk niet dat het uitblijven van een fusie de concurrentie ten goede komt. Wel is het zeker dat de mededingingsautoriteit de ontwikkeling van de Deense handel en industrie belemmert’, zegt Johannesen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Danish Crown sluit wederom Deense slachterij

Nieuws Varkens

Danish Crown start per direct met reorganisaties

Nieuws Samenwerking

Vion en Danish Crown sluiten pact in Duitsland

Nieuws Varkens

Danish Crown ziet omzet biologisch vlees afnemen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden