Zonder deal met Japan

EU telt niet meer mee op mondiale varkensmarkt

5 November 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het Trans Pacific Partnership, een handelsakkoord tussen verschillende Aziatische landen Canada en de Verenigde Staten, vormt een enorme bedreiging voor de positie van de Europese Unie op de mondiale varkensvleesmarkt. Vooral Denemarken voelt zich bedreigd en het land spoort de EU daarom aan snel afspraken te maken met Japan, 's werelds grootste importeur van varkensvlees. In de eerste acht maanden kwamen al de eerste scheurtjes in de Deense export en volgens Global Meat News is dit een voorbode voor wat Denemarken en de Eu te wachten staat. 

25

procent

daalde de Deense varkensvlees-export naar Japan in de eerste helft van 2015

Denemarken exporteerde in de eerste helft van 2015 in totaal 554.800 ton vers en bevroren varkensvlees. Hoewel dit een stijging van 1,2 procent is ten opzichte van 2014, daalde de Deense export naar derde landen met 3,2 procent naar 149.400 ton. Met name in Japan, de voornaamste afnemer van Deens varkensvlees, was sprake van een daling. Denemarken zette in de eerste helft van het jaar 54.700 ton vlees in het Aziatische land af, wat een daling van 25 procent is ten opzichte van 2014. 

Ook de VS nam minder varkensvlees af van Denemarken. Met 19.243 ton importeerde de VS in de eerste acht maanden 18,2 procent minder uit Denemarken dan in 2014. In augustus daalde de export tichting de VS met 16,1 procent. 

De daling van de verkopen komt op een ongunstig moment voor Denemarken. De Russische grens is nog altijd gesloten en hoewel Denemarken er tot dusver in is geslaagd om de Russische blokkade op te vangen, beginnen zich scheurtjes te vertonen in de Deense uitvoer naar derde landen. Voor het opvangen van de Ruslandban heeft Denemarken, net als andere EU-landen, de afhankelijkheid van Azië vergroot. De vrees is echter dat de Denemarken 60 procent van de export naar Japan kan verliezen door het Trans Pacific Partnership. 

Volgens het Deense ministerie van Landbouw is de dalende export naar de VS te verklaren. ‘De daling van 16,2 procent in augustus wordt veroorzaakt door een herstel van de Amerikaanse productie van het PED-virus. Als we vooruitkijken, dan moet de Deense sector zich wellicht meer richten op nicheproducten, zoals spare ribs van varkens, een product dat zeer populair is in Amerikaanse restaurants,’ zegt Erik Kam.

Toch komt de daling van de Deense varkensvleesexport naar de Verenigde Staten ongelegen. Het TPP-verdrag tussen ondermeer de VS, Canada en Japan, is in oktober gesloten en dit kan desastreus zijn voor de Deense export. ‘Door de overeenkomst krijgen verschillende landen makkelijker toegang tot de VS, maar het verdrag opent ook deuren voor de VS in andere landen’, zegt Kam.

De eerste signalen van een verschuivende markt tekenden zich al af in augustus. Terwijl de VS in de eerste acht maanden 18,2 procent minder varkensvlees uit Denemarken importeerde en Kam dit afschoof op een groeiende productie in de VS, zagen andere landen de export naar de VS wel toenemen. De import vanuit Canada steeg bijvoorbeeld met 21,2 procent tot 245.257 ton. Dit scenario gaat zich ook afspelen in andere landen die een handtekening onder het TPP-verdrag hebben gezet.

Vooral in Japan loopt Denemarken risico marktaandeel te verliezen. In 2014 zette Denemarken 135.000 ton varkensvlees, met een totale waarde van 530 miljoen euro, af in het Aziatische land, dat eveneens een TPP-lid is. ‘Wanneer het verdrag inwerking treedt, kan Denemarken 90.000 ton aan export verliezen,’ vreest Kam.

De Europese markt raakt  overbelast als Denemarken de export niet op peil houdt

Een significant verlies van de Deense export richting Japan, kan ook gevolgen hebben voor de totale EU-varkensmarkt. Denemarken is goed voor een derde van de totale EU-export. Als Denemarken niet in staat is de export op peil te houden, dan raakt de Europese markt overbelast. Bovendien raakt het TPP-verdrag ook andere EU-landen, zoals Nederland en Duitsland.

Kam dringt er daarom op aan dat de EU haast maakt met het sluiten van deals met Japan. Hoewel de EU reeds onderhandelt met Japan over handelsverdragen, moeten op korte termijn akkoorden worden gesloten, anders dreigt de positie van de EU op de mondiale varkensvleesmarkt verloren te gaan. ‘Als de EU er niet in slaagt op korte termijn een vergelijkbaar akkoord te sluiten met Japan, dan daalt de varkensvleesexport van de EU naar Japan met 200.000 ton.’ 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
William 8 November 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10866637/EU-telt-niet-meer-mee-op-mondiale-varkensmarkt]EU telt niet meer mee op mondiale varkensmarkt[/url]
Verliezen we deze markt vanwege een te hoge dierwelzijn / milieu productie. En gaat dat ook verlopen voor andere vlees producten.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden