Aan crisissteun

Vlaamse varkenshouderij krijgt miljoenen euro's

5 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Europese Commissie besloot in september om agrarische ondernemers die te lijden hebben onder de lage marktprijzen te steunen met 420 miljoen euro. België heeft 13 miljoen euro toegewezen gekregen en hiervan gaat 8,235 miljoen euro naar Vlaanderen.  De Vlaamse minister van Landbouw, Joke Schauvliege heeft, in overleg met de landbouwsector, beslist dat dit bedrag gelijk verdeeld wordt over de  runder- en varkenshouderij. Dit meldt Vilt.be. 

Dit betekent dat de Vlaamse varkenshouderij 3.876.500 euro toegewezen krijgt. De steun wordt begin 2016 overgemaakt naar de sector en moet  de liquiditeit  van varkenshouders verhogen.

Het bedrag valt uiteen in twee maatregelen. Vilt meldt dat enerzijds wordt 500.000 euro overgemaakt naar de Vlaamse Piétrainfokkerij vzw (VPF) ter ondersteuning van de werking en met specifieke aandacht voor de selectiemestrijactiviteiten. Schauvliege wil op deze manier de fokkerij een stimulans geven zodat varkenshouders die met dit ras werken extra toegevoegde waarde kunnen creëren op de markt.

Per bedrijf wordt 1.600 euro overgemaakt in de vorm van een zeugentoeslag

Anderzijds wordt 3.367.500 euro per bedrijf verdeeld in de vorm van een toeslag per zeug. Het exacte bedrag is nog niet bepaald, maar Vilt rekent voor dat het neerkomt op gemiddeld 1.600 euro per bedrijf, wat ongeveer 8 euro per zeug is.

Ook de Vlaamse rundveehouderij heeft 3.867.500 euro toegewezen gekregen. Dit bedrag wordt gelijk verdeeld over alle zoogkoeien en vaarzen die in 2014 in aanmerking kwamen voor de toenmalige zoogkoeienpremie. Vleesveehouders die niet in aanmerking komen voor de nieuwe zoogkoeienregeling 2015 hebben dus ook recht op deze crisisbetaling evenals starters, schrijft Vilt. De steun moet de overgang tussen beide systemen versoepelen. Het bedrag per zoogkoe of vaars bedraagt ongeveer 30 euro, waardoor een gemiddeld zoogkoeienbedrijf 700 euro ontvangt.

De overige 500.000 euro is bestemd voor sociale maatregelen. In samenwerking met Boeren op een Kruispunt komen er adviesvouchers die gebruikt kunnen worden om advies te vragen aan een erkende dienst over bijvoorbeeld het gepaste belasting- en het btw-stelsel stelsel voor het bedrijf, het btw-stelsel of een kasplanning voor afbetaling of reorganisatie. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden