Investeringen niet in gevaar

Danish Crown gaat meer winst delen met leden

6 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Danish Crown heeft tijdens een buitengewone ledenvergadering een voorstel aangenomen dat voorziet in een grote winstdeling voor de leden. Het geld wordt echter niet rechtstreeks uitbetaald, maar in een fonds gestopt, zodat de slachterij kan blijven investeren. 

‘De winst van Danish Crown groeit nog steeds en daarom ben ik verheugd dat een model is aangenomen waar zowel de leden van profiteren, maar waarmee ook de strategie van het bedrijf wordt gerespecteerd,’zegt Erik Bredholt, voorzitter van de raad van commissarissen.

Over de verdeling van de winst zijn felle discussies gevoerd binnen Danish Crown

De verdeling van de winsten tussen aanvullende betalingen en consolidatie is de afgelopen jaren een onderwerp geweest waar felle discussies over zijn gevoerd. De leden van Danish Crown gaven de voorkeur aan een hogere uitbetaling, terwijl het bestuur van het bedrijf de voorkeur gaf om de winst te gebruiken om het eigen vermogen te versterken en de concurrentiekracht te versterken.

De leden en het bestuur zijn nu overeengekomen dat tot 50 procent van de winst wordt uitgekeerd aan de leden. Het geld wordt echter niet meteen aan de varkenshouders uitbetaald. DDe slachterij houdt bij hoeveel kilo’s een individuele varkenshouder jaarlijks aanlevert en op basis hiervan wordt een deel van de winst uitgekeerd. Dit geld wordt in een fonds gestopt op naam van de producent. Wanneer de varkenshouders topt met het bedrijf of bij Danish Crown vertrekt, wordt het geld uitgekeerd.  

Als Danish Crown een winst behaald van 200 miljoen kroon, ongeveer 26,81 miljoen euro, dan wordt 100 miljoen kroon in een fonds gestopt voor de varkenshouders. Een varkenshouder die jaarlijks 10.000 varkens aanlevert heeft een varkenshouder die jaarlijks 10.000 varkens aanlevert met een gemiddeld gewicht van 85 kilo geslacht gewicht, heeft recht op een uitkering van 59.900 kroon, of ongeveer 8.000 euro.

 ‘Danish Crown heeft de winst gestaag zien groeien dankzij de grote investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan. Met het nieuwe model maken we de investeringen zichtbaar voor de individuele leden. Wij denken dat de motivatie onder de leden om te blijven investeren in het bedrijf hiermee groeit, zodat Danish Crown de beschikking houdt over kapitaal om ook in de toekomst te blijven investeren,’zegt Bredholt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Danish Crown start per direct met reorganisaties

Nieuws Samenwerking

Vion en Danish Crown sluiten pact in Duitsland

Nieuws Varkens

Danish Crown ziet omzet biologisch vlees afnemen

Nieuws Halfjaarcijfers

Lege slachthaken en lagere winst bij Danish Crown

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden