Reactie laat lang op zich wachten

NVV wil uitstel voor verplichting dataloggers

13 November 2015 - 1 reactie

Het ministerie van Economische Zaken heeft nog altijd geen antwoord gegeven op het verzoek van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders en LTO Nederland om het verplicht monitoren van luchtwassers met de zogenoemde dataloggers, uit te stellen. De belangenbehartigers sporen de staatssecretaris aan snel te antwoorden, want ‘de noodzaak voor dit uitstel is nu dringender dan ooit’, schrijven de NVV en de LTO in een gezamenlijk verklaring.

De NVV en de LTO hebben het verzoek voor uitstel ingediend bij de toenmalige staatssecretaris Dijksma. Op het verzoek is nog altijd niet gereageerd, maar omdat de dalaloggers varkenshouders onnodig op hoge kosten jagen, wenst de sector uitstel.

‘De overheid jaagt met deze verplichting varkenshouders opnieuw op hoge, extra kosten, terwijl ook bij het ministerie bekend is dat varkenshouders al langere tijd in financieel zwaar weer verkeren’, schrijven NVV-voorzitter Ingrid Jansen en Eric Douma, voorzitter van LTO Varkenshouderij. ‘Veel varkenshouders kunnen lopende rekeningen niet eens betalen, laat staan dat zij extra investeringen kunnen doen. Wij vragen de staatssecretaris dan ook met klem om deze verplichting tot nader order uit te stellen.’

Officieel moeten per 1 januari 2016 alle luchtwassers zijn uitgerust met dataloggers. De verplichting houdt in dat de meetwaarden ieder uur moeten worden geregistreerd en gedurende vijf jaar moeten worden bewaard. De kosten van het monitoringssysteem zijn 3.500 tot 7.000 euro per installatie.

De monitoring bij luchtwassers gebeurt nu echter al handmatig. Hierbij moeten varkenshouders elke week de zuurgraad en de meterstanden controleren en moet de emissiereductie van ammoniak worden gemeten.

 ‘Er wordt nu dus al geborgd dat er bij alle bedrijven getoetst wordt op handhaving en er kan ook al worden opgetreden tegen bedrijven die in overtreding zijn’, stellen Jansen en Douma. ‘Wij verzoeken Van Dam dan ook met klem om op zeer korte termijn gehoor te geven aan onze noodoproep, zodat varkenshouders tijdelijk kunnen ademhalen.’

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
boertje 13 November 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10866775/NVV-wil-uitstel-voor-verplichting-dataloggers]NVV wil uitstel voor verplichting dataloggers[/url]
jammer dat ze zich hier druk voor maken!! Laten ze zorgen voor betere prijzen een biggen quotum per land lijkt mij het beste op naar de 40 biggen en nog niets verdienen. Heeft ons niets gebracht meer biggen per zeug alleen op de tenen lopen en lagere prijzen!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Urgenda: meer windmolens niet meer nodig

Nieuws Energie

Urgenda: meer windmolens niet meer nodig

LTO luidt de noodklok over capaciteit op stroomnet

Nieuws Energie

LTO luidt de noodklok over capaciteit op stroomnet

Kabels Eemshaven dwars door landbouwgrond

Nieuws Energie

Kabels Eemshaven dwars door landbouwgrond

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief