Oekraïne is tijdbom

ASF rukt op door varkenssmokkel

16 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Inspecteurs van de Oekraïense veterinaire dienst hebben gevallen van Afrikaanse varkenspest aangetroffen in gebieden waar de ziekte eerder niet voorkwam. De afgelopen twee maanden is de ziekte verder naar het westen opgerukt. Global Meat News meldt dat Oekraine een tijdbom is.

Het nieuwe ASF-geval is aangetroffen op een bedrijf in Tsjerkasy, een oblast in centraal Oekraïne. Dat het geval is gevonden, is te danken aan intensievere controles van de veterinaire dienst. Wit-Rusland reageerde door de grens voor varkensvlees afkomstig uit het gebied te sluiten. Volgens de Russische veterinaire dienst doet Oekraïne echter nog altijd onvoldoende Afrikaanse varkenspest te bestrijden.

Volgens gegevens van de Oekraïense veterinaire dienst zijn in de periode van 30 juli 2012 tot 5 november 2015 41 uitbraken van ASF geconstateerd, waarvan 31 gedomesticeerde varkens besmet waren. De meeste uitbraken hebben zich recent voorgedaan, waarbij de ziekte vooral is aangetroffen in het noordoosten van het land. Vanaf oktober nam het aantal uitbraken in regio’s meer richting het zuiden plotseling toe.

‘Het feit dat de ziekte zich snel verspreidt onder gedomesticeerde varkens in nieuwe gebieden bewijst dat onvoldoende wordt gecontroleerd op transport van risicovolle producten, zoals levende varkens en varkensvlees,’ verklaarde de Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor. ‘Het gebrekkige toezicht is een gevaar omdat de ziekte zich hierdoor verder richting het westen gaat verspreiden en op termijn overslaat naar de Balkan, waar veel wilde zwijnen zijn.’

Volgens de Russische veterinaire dienst is er sprake van een tijdbom. ‘De wet- en regelgeving voor het houden van varkens in Oekraïne en de Balkan en het grote aantal kleine varkenshouderijen en de wilde zwijnenpopulaties zorgen voor een situatie waarin de ziekte zich snel kan verspreiden. De Oekraïense autoriteiten moeten een extra, uitgebreide quarantainezone instellen van minimaal 100 tot 150 kilometer rond de besmette gebieden. Ook moeten andere maatregelen worden genomen, zoals het afschieten van wilde zwijnen.’

In het zuiden van het land worden varkens op grote schaal gesmokkeld

Hoewel de jacht op wilde zwijnen wel is geïntensiveerd, geeft de varkenssector aan dat hier te laat een begin mee is gemaakt. Ook erkennen de veterinaire diensten van Oekraïne dat er problemen zijn. In het zuiden van het land, waar eind oktober Afrikaanse varkenspest is aangetroffen, worden varkens op grote schaal gesmokkeld. Varkenshouders doen dit om te voorkomen dat de dieren worden geruimd in de strijd tegen ASF.

Naast het risico op verdere verspreiding, brengt de ziekte ook financiële risico’s met zich mee. De varkensprijzen op de Oekraïense markt fluctueren sterk. Eind oktober stegen de noteringen plotseling met vijf tot zeven procent.  Producenten proberen de situatie aan te grijpen om de prijzen verder op te drijven, meldde de Oekraïense Agribusiness Club. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden