Vrees voor overname slachterijen

Franse varkenshouders blokkeren opening beurs

16 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Eén van de twee slachterijen die sinds oktober de Franse varkensbeurs in Plérin gijzelen heeft in week 45 aangegeven te willen praten over een oplossing. De vereniging van Franse varkenshouders, ONEP, heeft laten weten dat beurs net zo goed dicht kan blijven als de eisen van de slachterijen worden ingewilligd. 

De gemoederen tussen Franse varkenshouders en slachterijen liepen in oktober hoog op. Nadat de varkenshouders een minimumprijs van 1,40 bedongen met felle protesten, stapten de slachterijen uit de beurs in Plérin. Door de breuk tussen de varkenshouders en de slachterijen wordt in Frankrijk als sinds week 38 niet meer genoteerd. Cooeprl, één van de slachterijen die de beurs de rug toe keerde, gaf ik week 45 aan te willen praten over een oplossing, maar dan wel tegen enkele voorwaarden. De vereniging van Franse varkenshouders heeft aangegeven dat de beurs beter dicht kan blijven dan dat wordt toegegeven aan de eisen van de slachterijen.

Het is echter de vraag of er een oplossing komt, want de nationale organisatie van Franse varkenshouders, ONEP, heeft 13 november in een verklaring laten weten dat het geen heil ziet in een heropening van de beurs. De ONEP wil niet aanschuiven bij het overleg met Cooperl. Volgens Catherine Laillé, voorzitter van ONEP, is ‘zitten Franse varkenshouders in het nauw doordat de slachterijen de beurs in Plérin tot het uiterste hebben gedreven. Onderhandelingen waarbij de slachterijen de beurs over trachten te nemen moeten daarom worden geblokkeerd.’

Cooperl heeft aangegeven weer deel te willen nemen aan de varkensbeurs, maar wel tegen enkele voorwaarden. Zo wil Cooperl dat de eis dat de varkensprijs een ondergrens van 1,40 euro heeft, overboord wordt gegooid.

Ook met de eis van een minimumprijs zijn wij uiterst redelijk

Laillé vindt deze eis van Cooperlrespectloos. ‘Het minste wat de slachterijen kunnen doen is een minimumprijs uit betalen van 1,40 euro, zoals in oktober overeen was gekomen met de sector en de politiek. Met een prijs van 1,40 euro kunnen varkenshouders slechts 50 procent van de kosten dekken, dus ook wij zijn met deze eis uiterst redelijk.’

Ook het gebrek aan transparantie van de slachterijen is een doorn in het oog van de Franse varkenshouders. ‘Van de hele sector wordt transparantie over de productie verlangt en dit moet ook gelden voor slachterijen en bij de totstandkoming van de varkensprijs. De manier waarop de varkensprijs wordt vastgesteld moet wekelijks worden gepubliceerd en inzichtelijk worden gemaakt. Alleen dan kan het vertrouwen bij de producent worden hersteld,’zei Laillé. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden