Ook vette delen in opslag

Brussel wil flexibele opslag van varkensvlees

17 November 2015 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De ministers van Landbouw van de 28 EU-lidstaten komen 1 december in Brussel bijeen om te stemmen over private opslag van varkensvlees. Copa Cogeca heeft zich uitgesproken voor de maatregel die de druk op de varkensmarkt moet verlichten.

Landbouwcommissaris  Phil Hogan kondigde maandag 16 november aan dat er dinsdag 1 december wordt gestemd over een private opslagregeling voor varkensvlees. Tijdens de persconferentie verklaarde Fernand Etgen, de Luxemburgse minister van Landbouw, dat ‘de Europese Commissie ziet dat de zuivelmarkt is gestabiliseerd dankzij de private opslagregeling. Voor de varkensmarkt is geen regeling van kracht en deze markt is alleen maar aan het verslechteren.’

De aankondiging opnieuw een opslagregeling voor varkensvlees in te stellen wordt met gemengde gevoelens ontvangen. Eerder dit jaar, in maart, stelde de Europese Commissie ook al een regeling in en het resultaat hiervan viel toentertijd tegen. Prijzen stabiliseerden aanvankelijk, maar zakten opnieuw door het ijs toen het opgeslagen vlees op de markt kwam.

Hogan belooft geen gouden bergen met de nieuwe opslagregeling. ‘Het is bedoeld om de markten te ondersteunen en prijzen te laten stabiliseren’, erkende de eurocommissaris. Hogan gaf aan dat het doel van de regeling is om de markt te ontlasten door de opslag tijdelijk te vergroten. Over de regeling moet nog worden gestemd waarna de regeling op zijn vroegst in januari 2016 kan worden geïmplementeerd.

Producten kunnen na twee maanden uit opslag worden gehaald voor de export

Om het effect van de nieuwe regeling te vergroten, stelt Hogan voor om de steun met 20 procent te vergroten ten opzichte van het programma dat in maart van kracht werd. Een grote verbetering ten opzichte van de vorige regeling is dat nu ook vette onderdelen, zoals bacon, in aanmerking komen voor private opslag. De vette onderdelen zijn de producten die het meest zijn getroffen door de Russische grenssluiting en die de Europese markt het zwaarst belasten. Naast uitgebreidere opslag, moet de regeling ook flexibeler zijn dan in maart. Producenten krijgen de mogelijkheid om de producten na twee maanden uit de opslag te halen en te exporteren.  

Copa Cogeca heeft zich al uitgesproken voor de regeling. ‘Er is een sterke, neerwaartse druk op de Europese varkenssector. De druk is deels het gevolg van de Russische importban, maar een gebrek aan kortetermijnmaatregelen die de moeizame marktsituatie moeten aanpakken  verstekt de problemen. Het steunpakket dat de Europese Commissie in september voorstelde heeft de druk op de varkensmarkt onvoldoende verlicht. Wij sporen de commissie daarom aan private opslag voor varkensvlees in te stellen, zoals ook in september overeen was gekomen,’zei Copa President Martin Merrild, die verder het gebrek aan vooruitgang in de onderhandelingen met Rusland betreurt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Jan Lavrijsen 18 November 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10866831/Brussel-wil-flexibele-opslag-van-varkensvlees]Brussel wil flexibele opslag van varkensvlees[/url]
weggesmeten geld.
john 18 November 2015
van dat geld zeugen opkopen en slachten is eerder rendabel.
blije Big 18 November 2015
john schreef:
van dat geld zeugen opkopen en slachten is eerder rendabel.

Niks opkopen, de markt zijn werk laten doen gaan we eraan dan gaan we eraan.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden