Investeringen in varkenssector

Servië gaat concurrentie aan met Tönnies

18 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Servische vleesverwerker IM Matijevic heeft vijf miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe slachtlijn. Met de nieuwe lijn kunnen 300 varkens per uur worden verwerkt en het bedrijf hoopt hiermee de concurrentie aan te kunnen gaan met Tönnies, die eveneens kansen zien in Servië.

Het bedrijf, dat eigendom is van zakenman Petar Matijević, heeft recent ook geïnvesteerd in het bouwen van een omvangrijk varkensbedrijf. De faciliteit moet grondstof aanleveren voor de slachterij. De varkenshouderij produceert 30.000 varkens per jaar waardoor de totale productiecapaciteit is uitgegroeid tot 300.000 varkens per jaar.

180

ton

varkensvlees produceert het Servische bedrijf dagelijks

Het bedrijf heeft 1.670 mensen op de loonlijst staan en produceert dagelijks 180 ton vlees. Hiervan wordt 90 afgezet op de binnenlandse markt via een netwerk van retailers. Daarnaast wordt vijf procent verkocht via de groothandel en de overige vijf procent is bestemd voor de export waarbij Bosnië en Herzegovina en Montenegro de belangrijkste afnemers zijn.

Naast het vergroten van de varkensproductie, heeft IM Matijvic eerder dit jaar een mengvoerfabriek overgenomen voor 11 miljoen euro.

Met de investeringen wil Matijević de concurrentie aangaan met Tönnies, die eveneens op de Servische markt richt. Het Duitse bedrijf heeft echter wel grotere plannen dan voor de Servische markt dan Matijvic. Tönnies kondigde afgelopen jaar namelijk aan een complete varkensvleesketen op te willen zetten voor 200 miljoen euro. De Duitse slachterij wil hierbij samenwerken met lokale producenten en het project moet uiteindelijk 8.000 banen opleveren. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden