Bij lage opbrengsten

Varkenshouders: beter financieel plannen

19 November 2015 - 2 reacties

Het rendement van varkensbedrijven staat in toenemende mate onder druk door de voortdurende crisis. Vooral zeugenhouders ondervinden de gevolgen van de lage biggenprijzen, maar ook op vleesvarkensbedrijven loopt de rekening-courant steeds vaker en sneller op naar de limiet. Wilbert Hilkens, sectormanager dierlijke sectoren bij Abn Amro zegt dat dit kan leiden tot gesprekken met de afdeling Bijzonder Beheer, maar geeft aan dat dit niet het einde van het bedrijf hoeft te betekenen.

Inzicht kan helpen in tijden van lage opbrengst-prijzen

Van de bedrijven die in aanraking komen met de afdeling bijzonder beheer, zijn er ook bedrijven die er weer bovenop komen. Deze bedrijven onderscheiden zich door de administratie flink te verbeteren, werken met een liquiditeitsplanning en ingrijpen als dat nodig is. ‘Dit inzicht kan helpen in tijden van lage opbrengstprijzen’, zegt Hilkens in zijn column.

Vooral het werken met een liquiditeitsplanning levert veel inzichten op die van pas kunnen komen in tijden van lage opbrengstprijzen. Een dergelijke planning geeft per maand aan of er sprake van een stijging of een daling van de rekening-courant. 'Daarmee voorspelt het tevens het verloop van de lopende rekening, maar ook of je in bepaalde perioden geld tekort komt’, zegt Hilkens.

Voor het berekenen van het liquiditeitsverloop van het bedrijf, is inzicht nodig in het verloop van de voerprijzen en de opbrengstprijzen. Door de te verwachten inkomsten en uitgaven naast de werkelijke uitgaven te zetten, worden afwijkingen in de planning snel opgemerkt. Vervolgens is het zaak het lek boven water te krijgen en te dichten. Ook helpt het vergroten van de inzicht in de bedrijfsvoering bij het voorspellen of in bepaalde perioden de rekening-courantlimiet wordt genaderd en of er meer ruimte nodig is.

Hilkens geeft aan dat door tijdig aan te geven en bespreekbaar te maken dat de financiële ruimte beperkt is, eenvoudiger extra krediet kan worden verkregen. Ook kan het helpen bij het afspreken van een gunstigere betalingstermijn met leveranciers of afnemers waardoor de kredietbehoefte afneemt. 

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
rollade 19 November 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10866870/Varkenshouders-moeten-beter-financieel-plannen]Varkenshouders moeten beter financieel plannen[/url]
wat een gelul zeg; heel zwart wit zegt hij gewoon (steeds opnieuw), dat je de facturen van voer en big weer langer open moet laten staan. A; wordt al lang gedaan, en B; waarschijnlijk degene die dit nog niet doen (die zullen er zeker ook nog zijn) worden dit nu dus aangepraat. oftewel, kom je gewoon later in bijzonder beheer. want laten we eerlijk zijn, deze markt is nog lang niet opwaarts.
Wim 20 November 2015
Met andere woorden, gaan lenen bij je leveranciers. Komen die in betalingsproblemen. Ik had altijd gedacht dat het de banken waren die geld uitleende. Maar als er problemen zijn willen die faciliteit graaag doorgeven.
Abonnee
boereke 21 November 2015
rabo kan ook op slogan bezuinigen;
rabo dekt u
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Dure energie treft meer dan tuinbouw en kunstmest

Nieuws Energie

Dure energie treft meer dan tuinbouw en kunstmest

‘Innovaties spelen cruciale rol, dat supporten we’

Aangeboden door ABN Amro

‘Innovaties spelen cruciale rol, dat supporten we’

‘Innovaties helpen boer bij uitdagingen van de sector’

Interview Jan de Ruyter

‘Innovaties helpen boer bij uitdagingen van de sector’

Robots over tien jaar gemeengoed voor boeren

Boerenbusiness Agribusiness Award

Robots over tien jaar gemeengoed voor boeren

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief