Fonds nog niet gevuld

Vlaamse varkensketen ruziet over noodsteun

23 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Belgische varkenshouders werden eind augustus verblijd een eenmalige kortetermijntoeslag in het vooruitzicht gesteld. Drie maanden later is er echter nog geen geld overgemaakt aan de varkenshouderij, terwijl de crisis steeds groter wordt. De Belgische Boerenbond maant de ketenpartijen om snel stappen te zetten.

Binnen het Ketenoverleg van de Belgische varkenshouderij is eind augustus besloten om een tijdelijke toeslag op varkensvlees te geven. De ketenpartners besloten unaniem om het geld uit te betalen aan de zeugenhouderij ‘aangezien vooral de zeugenhouderij wordt getroffen door de crisis’, liet de Boerenbond in augustus weten. Er was een akkoord gesloten over het uitbetalen van een premie van 65 euro per zeug. ‘Iedereen weet dat dit de crisis niet oplost, maar het verzacht de bittere pil voor de zeugenhouder toch enigszins.’

Om de toeslag uit te kunnen betalen, moesten de ketenpartners zich inzetten een fonds van 30 miljoen euro samen te brengen. Eind augustus was reeds 24 miljoen euro vastgelegd. De weken daarna moest overeenstemming worden bereikt over de resterende zes miljoen euro.

De ketenpartners zijn er eind november nog altijd niet in geslaagd concrete akkoorden te sluiten over hoe het benodigde geld bijeen moet worden gebracht. Hoewel al verschillende voorstellen zijn gedaan, waren deze tot dusver onvoldoende transparant. De voorstellen bleken te complex door de veelheid van schakels en producten waarover de toeslag berekend moest worden, of niet alle ketenpartners waren even betrokken. Ook willen partners beter zicht hebben op de verschillende varkensvleesstromen, zodat niemand meer betaalt dan nodig is.

Zeugenhouders hebben het gevoel dat andere partners het spel voortdurend willen vertragen

Na sterke druk van de Boerenbond kwam er aan het einde van week 46 voor het eerst een concreet voorstel op tafel. ‘De ontgoocheling van de zeugenhouders en de vakgroep Varkens over deze gang van zaken is groot, aangezien zij op dit geld gerekend hebben en het gevoel krijgen dat de andere partners in het overleg voortdurend het spel willen vertragen. In week 46 heeft Boerenbond zelf een voorstel op tafel gelegd. Eind vorige week bleek dat ook dit niet tot een doorbraak kon leiden. In de plaats daarvan hebben de ketenpartners voor het eerst een voorstel op tafel gelegd dat zij wel groen licht kunnen geven.’

Omdat de discussie telkens vastloopt op transparantie over wie wat moet betalen, moet volgens de ketenpartners een manier worden gevonden waarmee alle betrokken partijen een verplichte bijdrage leveren. Hiervoor moet op korte termijn een brancheorganisatie worden opgericht, die via een inter-professioneel akkoord de afspraken van eind augustus uitvoert. Bovendien moeten de vleesstromen zo snel mogelijk in kaart gebracht worden, zodat ook een concrete toerekening kan gebeuren.

De sectorvakgroep kan zich hierin vinden, maar vreest dat de zeugentoeslag op de lange baan wordt geschoven. ‘Tijdens het ketenoverleg van week 47 heeft Boerenbond de urgentie zeer sterk benadrukt en een strikte timing op korte termijn geëist. Aldus moet er voor ons tegen begin volgende maand uitzicht zijn op een voorfinanciering en/of waarborgregeling, waardoor op zijn minst een eerste schijf nog voor het jaareinde uitbetaald kan worden. Boerenbond rekent hiervoor op de federale en gewestelijke ministers. Zij zijn voor ons onmisbaar om een snelle doorbraak te helpen bewerkstelligen. We laten zeker niet toe dat de discussie pas na de jaarwisseling wordt afgerond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

zeugenhouders
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden