NVV en LTO teleurgesteld

Verzoek voor uitstel dataloggers afgewezen

24 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Sharon Dijksma, voormalig staatssecretaris van Economische Zaken en Landbouw, heeft de Nederlandse varkenshouderij geen uitstel gegeven voor de verplichte elektronische monitoring op luchtwassers per 1 januari 2016. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij zijn teleurgesteld.

Dijksma heeft het verzoek afgewezen omdat varkenshouders die al wel hebben geïnvesteerd in dataloggers, waarmee elektronische monitoring op luchtwassers wordt uitgevoerd, anders worden benadeeld.

NVV en LTO zijn echter niet uit op het benadelen van varkenshouders die wel hebben kunnen investeren, maar willen varkenshouders die de investering niet kunnen doen tijdelijk lucht geven. ‘Varkenshouders verkeren niet sinds gisteren in financieel zwaar weer, de crisis is al veel langer gaande. Varkenshouders kunnen in veel gevallen al jaren gen investeringen meer doen’, zeggen NVV-voorzitter Ingrid Jansen en Eric Douma, van LTO Varkenshouderij.

Jansen en Douma vinden niet alleen jammer dat de dataloggers per 1 januari verplicht worden, maar zien de afwijzing van het verzoek de maatregel uit te stellen ook als een gemiste kans. ‘Wij betreuren de opstelling van staatssecretaris Dijksma. Door uitstel te geven had zij een handreiking kunnen doen aan de vele varkenshouders die hun rekeningen al heel lang niet meer kunnen betalen, laat staan dat zij financieel kunnen voldoen aan de voortdurende kostprijsverhogende maatregelen die de overheid keer op keer op hun bord legt.’

 ‘Juist Dijksma moet begrijpen dat als er geen geld is, er geen investeringen kunnen worden gedaan’, zeggen Jansen en Douma. ‘Zij stelt vandaag notabene zelf in de media dat zij minder geluiddempende maatregelen kan treffen voor omwonenden van spoorlijnen, omdat er een groot tekort is in de begroting van het Rijk. Waarom moeten varkenshouders van de overheid dan wél koste wat het kost investeren, terwijl zij geen geld hebben’, vragen de voorzitters zich af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden