Export stijgt in 2016

VS vergroot grip op mondiale varkensmarkt

25 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

De wereldwijde strijd om de belangrijkste afzetmarkten voor varkensvlees te veroveren, intensiveert in 2016. Naast een stijging van de Europese productie, gaat ook de VS aanzienlijk meer varkensvlees produceren.

De varkensvleesproductie in de Verenigde Staten stijgt, ten opzichte van 2014, in 2015 met 7,3 procent naar 11,12 miljoen ton. De sterke groei is het gevolg van het PED-virus, dat in 2014 huishield in de Amerikaanse varkenssector. In 2015 heeft de varkenssector zich hersteld van de ziekte en dit is tot uiting gekomen in een forse productiestijging. Deze trend zet zich door in 2016. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) verwacht dat in 2016 11,31 miljoen ton varkensvlees wordt geproduceerd, wat een stijging van 1,7 procent is ten opzichte van 2015.

Door de sterke productiestijging bij een beperkte toename van de consumptie, komen de varkensprijzen onder druk. Het USDA verwacht dat de gemiddelde prijs over 2016 4,6 procent lager ligt dan in 2015.

4,6

procent

meer varkensvlees exporteert de VS in 2016

Hoewel de lagere prijzen de winstgevendheid van varkensbedrijven onder druk zetten, vergroot het de kansen van de VS op de wereldmarkt. Vanwege de beperkte stijging van de consumptie, moet de VS zich noodgedwongen meer op de export richten en het USDA verwacht dat de export fors stijgt. Met 2,37 miljoen ton verscheept de VS 4,6 procent meer varkensvlees dan in 2015.

Het groeiende aanbod van Amerikaanse varkensvlees, vormt een risico voor de EU. Naast Canada en Mexico bevinden de belangrijkste afzetmarkten van de VS zich in Azië. Door het Russische importverbod zijn zowel de EU, als de VS afhankelijker geworden van Azië om de varkensmarkten te ontlasten.

Met name China biedt kansen voor de VS. De EU wist de export naar China in 2015 flink te vergroten dankzij de devaluatie van de euro, maar ook dankzij handelsbeperkingen die de VS opgelegd kreeg door China. In 2016 krijgt de VS weer toegang tot het Aziatische land en dit kan ten koste gaan van het Europese marktaandeel. Daarnaast verwacht de VS vruchten te gaan plukken van het TPP-handelsverdrag dat met een groot aantal Aziatische landen, waaronder Japan en Zuid-Korea, is gesloten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden