Sector vreest voorbestaan

Aanhoudende prijsdruk bedreigt zeugenhouders

1 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

Niet alleen in Nederland verkeren de biggenprijzen al lange tijd op een laag niveau, maar dit geldt ook voor Duitsland. Zeugenhouders in Nedersaksen zien de toekomst hierdoor steeds somberder tegemoet, schrijft Proplanta.

De huidige prijzen dekken de kosten niet, laat staan dat er geld is voor investeringen

Lard Prigge, zeugenhouder in Nedersaksen en voorzitter van de lokale vereniging van zeugenhouders, zegt dat het ‘zeugenhouders aan goede jaren ontbreekt. Als de financiële situatie op bedrijven constant gespannen is, dan draait het bij ondernemers alleen nog maar om overleven. De huidige prijs van 30 euro is onvoldoende om alle kosten te dekken, laat staan om investeringen te doen in dierenwelzijn of milieumaatregelen.’

Door de aanhoudende druk op de prijzen besluiten steeds meer zeugenhouders met het bedrijf te stoppen. Uit cijfers van het Nedersaksische bureau voor de statistiek blijkt dat het aantal zeugenhouders de afgelopen vijf jaar met 40 procent is gedaald. In 2015 waren nog slechts 2.200 zeugenbedrijven aanwezig in Nedersaksen, 2.300 minder dan vijf jaar eerder. Ook het aantal vleesvarkenshouders is afgenomen, namelijk met 21,2 procent, wat een minder sterke krimp is dan de zeugensector heeft doorgemaakt.

Hoewel de vleesvarkenshouderij een aanzienlijk minder sterke krimp door heeft gemaakt dan de zeugenhouderij, waarschuwt Prigge dat het verval van de zeugensector wel het voorbestaan van de hele keten bedreigt. Hij roept daarom op tot meer solidariteit in de keten en zegt dat ‘de lage waardering voor voedsel een fundamenteel probleem is. Dit blijft voor lage prijzen zorgen.’ Prigge vreest dat met name de familiebedrijven hierdoor verdwijnen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Kantelpunt op biggenmarkt nog niet bereikt

Analyse Varkens

Biggenafzet loopt net even wat minder vlot

Nieuws Varkens

Biggenmarkt laat opleving definitief achter zich

Analyse Varkens

Biggenprijs haalt voet van gas in verhitte markt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden