Leden POV steunen project

Vitale Varkenshouderij gaat tweede fase in

1 December 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De leden van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) staan achter de koers die de POV vaart in het project Vitale Varkenshouderij. Tijdens de algemene ledenvergadering heeft het bestuur van de POV mandaat gekregen het project de tweede fase in te sturen.

In de tweede fase van het project Vitale Varkenshouderij worden programma’s uitgewerkt en uitgevoerd. Deze programma’s hebben vorm gekregen door de inspraak van varkenshouders tijdens de raadplegingavonden in oktober en november.

10

miljoen

euro maakt het ministerie vrij voor Vitale Varkenshouderij

Het ministerie van Economische Zaken heeft het voornemen 10 miljoen euro beschikbaar te stellen aan de POV om de uitvoering van Vitale Varkenshouderij te stimuleren. Daarnaast stelt het ministerie 10 miljoen euro beschikbaar aan de POV en Zuivel.NL, de brancheorganisatie van de zuivelketen, voor het stimuleren van mestverwerking en het verwaarden van mineralen. De POV heeft hiervoor een bedrag van 5 miljoen euro opgenomen in de begroting voor 2016.

De regiegroep Vitale Varkenshouderij komt begin 2016 met een concreet activiteitenplan. Buck Consultants International ondersteunt de POV en de regiegroep bij het opstellen van dit activiteitenplan en het voorbereiden van uitvoeringsmaatregelen. Het activiteitenplan richt zich op marktkracht, onder andere door ketensturing, reductie van kosten door mestverwaarding en het verlagen van keuringskosten en herstructurering van de sector door het faciliteren van wijkers en stoppers.

De POV wil de 5 miljoen euro voor Vitale Varkenshouderij onder meer besteden aan het stimuleren van deelname van varkenshouders aan het nieuwe ketenkwaliteits- en marktinformatiesysteem Holland Varken/Pork from Holland via korting op de tarieven. Het nieuwe systeem moet de basis zijn voor het verbeteren van de ketensturing, ketensamenwerking en het versterken van de marktpositie van de varkenshouders. Tevens is de inzet dat de overheid (NVWA) toegaat naar een risico gebaseerde aanpak waardoor de keuringskosten kunnen worden verlaagd. De resterende gelden worden ingezet ten behoeve van het faciliteren van de wijkers en stoppers.

Nederlandse varkenshouders maken gemiddeld gezien 20 cent extra kosten per kilo varkensvlees in vergelijking met hun Europese collega’s. Dit verschil moet kleiner worden. Het verlagen van de mestafzetkosten is hierbij prioriteit. Vanuit de EU steungelden stelt EZ 10 miljoen euro beschikbaar voor een stimuleringsprogramma voor mestverwerking en -verwaarding, waarvan 5 miljoen euro voor POV is gereserveerd. De inzet is dat het totaalbedrag van 10 miljoen euro ten gunste komt van de primaire producent. Dit kan door het openstellen van een regeling voor (groepen) veehouders, waarbij het inleggeld van melkveehouders en varkenshouders voor het realiseren van een mestverwerkingsinstallatie wordt verdubbeld. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
vac 1 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10867078/Vitale-Varkenshouderij-gaat-tweede-fase-in]Vitale Varkenshouderij gaat tweede fase in[/url]
goe bezig ,alle maatregels goed om de productie nog op te drijven
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden