Ongelijkheid in keten groeit

Duitse politiek moet lage varkensprijs beëindigen

3 December 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

In Nederland is de discussie over de verdeling van de marges in de vleesketen weer opgelaaid nadat de PvdA voorstelde om een wettelijk verbod op kiloknallers in te stellen. Voor de Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands is de aanhoudende crisis in de sector aanleiding om eens te kijken welke schakel het meest verdient aan de productie en verkoop van vlees.

De ISN stelt dat de varkensprijzen nog altijd worden bepaald door vraag en aanbod en aangezien er in de huidige markt meer aanbod is dan vraag, staand e prijzen logischerwijs onder druk. Hoewel de ISN dit een logische verklaring vindt, zegt de belangenbehartiger dat slechts 20 procent van de verkoopprijs wordt uitgekeerd aan de producent. De ISN stelt daarom dat de huidige crisis aanzienlijk minder heftig kan zijn als de marges eerlijker worden verdeeld in de keten.

Volgens de belangenbehartiger versterken de supermarkten de crisis in de varkenshouderij door prijsoorlogen te voeren waarbij varkensvlees als wapen wordt ingezet. ‘In een vrijemarkteconomie wisselen perioden met lage en hoge prijzen elkaar af omdat de vraag en het aanbod op elkaar worden afgestemd. Het huidige inkoop- en prijsbeleid van supermarkten resulteert in een prijzenoorlog waarvan de kosten worden afgewenteld op de varkenshouders.’

De ISN zegt dat de huidige situatie dit duidelijk maakt. ‘Varkenshouders kampen met moordende prijzen, maar ondertussen wordt de kloof tussen de producentenprijzen en de prijzen van varkensvlees in de supermarktschappen steeds groter.’

Bij een varkensprijs van 1,25 euro per kilo verdient een varkenshouders minder dan 20 procent van de prijs waartegen het vlees in de supermarkt wordt verkocht. Met andere woorden’, zegt Matthias Quaing, marktanalist van de ISN, ‘meer dan 80 procent van de winst wordt elders in de keten verdeeld. Bovendien rekent de keten de gedaalde varkensprijzen niet door aan de consument. Volgens onze berekeningen is de prijskloof tussen de producent en de consument sinds 2010 met 71 cent per kilo toegenomen, terwijl de kosten om een varken te houden alleen maar zijn gestegen.’

De manier waarop de winstmarge wordt verdeeld groeit steeds schever en de ISN roept landbouwminister Christian Schmidt op hier iets aan te doen. Schmidt organiseert binnenkort een landbouwtop waarbij 30 vertegenwoordigers uit de vleesketen zijn uitgenodigd. Tijdens deze top moet de landbouwminister de problemen aan de kaak stellen, vindt de ISN.

Hoewel de ISN geen voorstander is van marktregulering en politieke bemoeienis, is het volgens de belangenbehartiger nodig dat de politiek zich in de discussie mengt omdat er geen andere manier is om de macht van de retail in te dammen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
johan 3 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10867124/Duitse-politiek-moet-lage-varkensprijs-beëindigen-]Duitse politiek moet lage varkensprijs beëindigen[/url]
Bijzonder goed moment om deze zaak nu op te gaan pakken,maar nu dan ook als sector zijnde laten zien dat wij er allemaal achter staan!!!!!!!!!!!!
john 7 December 2015
de afspraken met de Retail worden gemaakt voor langere termijn op basis van gemiddelde (kost)prijzen. De exportwaarde van het vlees bepaald de prijs voor de boer. Is deze hoog dan zal de varkensprijs boven het gemiddelde zitten, is deze laag dan komt deze onder het gemiddelde. Op de exportmarkt moet nu geconcurreerd worden met varkens van 1 euro per kg geslacht in Amerika. 20% gaat op export en 1,40 is gemiddeld voor langere tijd. Dat maakt een prijs van 1,32. Dat is ook ongeveer de prijs waarop nu gehandeld wordt. (Wie dit niet krijgt, moet niet hier klagen maar doet zichzelf tekort!)
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden