De vleesverkoop kende een lichte dip in oktober. De aanleiding hiervoor was de publicatie van een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie, waarin gesteld werd dat rood en bewerkt vlees het risico op darmkanker verhoogde.
Marktonderzoeker IRI heeft geobserveerd dat de verkoop van vlees en vleeswaren enkele dagen na de publicatie van het rapport met acht procent daalde. De daling was echter vooral een schrikreactie en zwakte af naarmate het nieuws over het onderzoek verouderde. Een week na de publicatie was de omzetdaling van vlees af teruggelopen tot vijf procent. In week 47 en 48 is nog slechts drie en één procent minder vlees verkocht.
Tegenover de NOS verklaarde Sjanny van Beekveld van IRI dat consumenten gevoelig zijn voor dit soort berichten. ‘We schrikken blijkbaar van de berichten, maar na vier weken vallen we terug in het normale patroon.’
Dat de vleesconsumptie enkele weken na het rapport van de WHO rapport is teruggekeerd op het niveau van voor de publicatie, neemt volgens IRI niet weg dat de consumptie over een langere periode dalende is. In 2014 werd at een Nederlander gemiddeld 76,3 kilo vlees per jaar terwijl dit in 2010 nog 80,8 kilo was.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10867147/Vleesconsumptie-Nederland-zakt-in-na-WHO-rapport]Vleesconsumptie Nederland zakt in na WHO-rapport[/url]