Acties niet van de baan

Vion en actiegroep toch in gesprek over varkensprijs

9 December 2015 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

De actiegroep Eerlijke Prijs Agra stuurde dinsdag een brandbrief naar Vion en Compaxo waarin een verhoging van de varkensprijs werd geëist. Compaxo gaf aan met de actiegroep in gesprek te willen, maar Vion hield de boot af. Nu is de actiegroep ook uitgenodigd door Vion. Dit betekent echter niet dat de acties van de baan zijn, laat Willy Wolfkamp weten.

Een woordvoerder van Vion liet dinsdag weten een gesprek weinig zinvol te vinden omdat in augustus ook al is gesproken met de actiegroep. Drie maanden geleden was het niveau van de varkensprijs en het niveau daarvan eveneens de aanleiding en de inzet van de actiegroep. ‘In de tussentijd is de situatie op de varkens- en de vleesmarkt niet veranderd waardoor wij het niet zinvol vinden om opnieuw met de actiegroep om tafel te gaan,’ verklaarde Vion.

De slachterij heeft zijn houding richting de actiegroep echter veranderd en wil nu wel rond de tafel. De reden hiervoor is dat Vion in eerste instantie geen brief van de actiegroep heeft ontvangen. ‘in de media werd gesproken over een brief die door de actiegroep naar Vion was verstuurd, maar wij hadden geen brief ontvangen. Na contact met de actiegroep bleek dat het om een e-mail ging, maar ook die was niet aangekomen omdat het bericht naar een adres was verzonden dat niet meer bestaat. Uiteindelijk hebben we de mail wel ontvangen. Naar aanleiding daarvan is besloten te reageren en de actiegroep uit te nodigen voor een gesprek’, zegt Jos Blom.

We doen wel ons best om oplossingen te vinden, maar op de korte termijn is dit nog niet terug te zien in de prijs,

Blom verwacht niet dat het gesprek inhoudelijk veel gaat verschillen met het gesprek dat in augustus is gevoerd. ‘Wij hebben in augustus uitgelegd hoe de markt ervoor staat en aangegeven dat wij blijven groeien op de wereldmarkt. De snelheid waarmee dit gebeurt, zorgt er niet voor dat de varkensprijs plotseling met vijf cent kan worden verhoogd. De huidige markt in Europa is niet verbeterd en de prijzen van sommige onderdelen zijn zelfs nog verder gedaald. We doen wel ons best om oplossingen te vinden, bijvoorbeeld door vleesconcepten te ontwikkelen die beter te vermarkten zijn. Op de korte termijn is dit nog niet terug te zien in de prijs, dat hebben wij in augustus ook gezegd.’

Hoewel Wolfkamp het positief vindt dat de actiegroep alsnog is uitgenodigd door Vion, laat hij weten dat de geplande acties niet van de baan zijn. ‘Alleen als Vion aan onze eis tegemoet komt en de varkensprijs met vijf cent verhoogt gaan de blokkades niet door. Wij vinden dit geen onredelijke eis, maar donderdag moet blijken wat Vion daarvan vindt.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
schoenmakers1 9 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10867221/Vion-en-actiegroep-toch-in-gesprek-over-varkensprijs]Vion en actiegroep toch in gesprek over varkensprijs[/url]
ze kunnen beter het ministerie blokkeren, als die alle onzinregels weg zouden gooien was er niks aan de hand, en als de ambtenaren niet hun werk kunnen doen hebben wij er ook geen last van, dubbele winst
Abonnee
Wilfred Kemphaan 9 December 2015
De Nederlandse politiek vindt dit prima en juicht een ijskoude sanering van de varkenshouderij toe. Kost hen geen geld, helpt het vermeende mestprobleem oplossen, geen gezeur meer over dierenwelzijn en stankoverlast, meer ruimte voor Nederland als natuurpretpark, enzovoort. Die families die ten onder wordt gezien als bijkomende schade die toch geen effect hebben voor de verkiezingen. In de slachterijen en bij de transporteurs werken vooral buitenlanders, dus dat scheelt weer in uitkeringen. Zo ziet de verborgen politieke agenda er gewoon uit. Hoef je geen steun van te verwachten.
john 9 December 2015
als je ze komende blokkeert pak je ze gruwelijk hard. ze moeten van volle bak ster varkens gaan slachten voor feestdagen. Des te eerder er een eigen notering zal komen voor stervarkens / varken van morgen. Dat is toch waar we naartoe willen? De bulk zal dan nog harder gaan schommelen met de vrij handelsnotering dus kwaliteit maken voor een goeie toeslag wordt nog belangrijker.
Gerritsen 9 December 2015
John, de IKB van 10 jaar terug is de ster van nu. Een worst die voorgehouden wordt, maar uiteindelijk niets oplevert. Goede piétrains op Duitsland van 0,3/0,8 m2 (en zonder poespas)leveren nu al meer op dan stervarkens. Maar iedereen mag zich er goed bij voelen natuurlijk.
Winner 9 December 2015
John en Gerritsen, ik kan jullie frustratie begrijpen, iedereen die bij jullie over de vloer komt gaat proberen om er iets aan verdienen.
Al deze mensen zijn er niet bij gebaat dat de producent van vleesvarkens zijn hoofd niet boven water kan houden, uiteindelijk houd het voor hen dan ook op!
Ik geloof niet dat dit de lange termijnvisie van onze slachterijen is, deze willen continuiteit in hun aanvoer en concepten.
Door de overproductie die we met zijn allen gecreeerd hebben zitten we met prijzen die ver onder de kostprijs liggen.
Dit lost zichzelf op door de koude sanering die op dit moment gaande is in onze sector.
In het eerste kwartaal van volgend jaar zullen er tussen de 40.000 en 50.000 zeugenplaatsen weg zijn, dat zijn op jaarbasis ruim 1 miljoen biggen , en uiteindelijk 20.000 varkens per week minder.
Pas dan lijkt het aanbod weer wat overeen te komen met de vraag, en zijn betere prijzen te realiseren, met name voor vlees geproduceerd in concepten, waarbij het niet mogelijk is om uit andere landen goedkoop te importeren en daarmee de schappen vol te leggen.
Maar als Gerritsen zich op goed voelt bij het produceren van goede pietrains van 0.3/0.8 m2 en deze verkoopt aan Duitse slachterijen moet hij dat ook zeker blijven doen.
Met samenwerken is er altijd nog meer bereikt als met elkaar tegen werken.
Maar wij Nederlanders zijn daar niet zo goed in, jammer maar helaas.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Analyse Varkens

Grote reorganisatie bij Vion laatste kans op Duits succes

Nieuws Agribusiness

Vion grijpt in en trekt zich deels terug uit Duitsland

Analyse Varkens

Varkensslachters in ons land zien winst verdampen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden