Veel uitbraken in Baltische staten

Afrikaanse varkenspest rukt verder op

11 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

Afrikaanse varkenspest is bezig aan een nieuw offensief. In de laatste weken van november en de eerste weken van december zijn een groot aantal nieuwe gevallen gemeld in met name Estland en Litouwen. 

94

nieuwe

uitbraken van ASF meldde Estland in november en december

In Estland zijn in week 49 36 nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest ontdekt. In de weken daarvoor zijn ook al 68 nieuwe uitbraken gemeld bij de Wereldorganisatie voor Diergezondheid. De ziekte is overwegend aangetroffen bij wilde zwijnen in het oosten en zuiden. 

Niet alleen in Estland is de ziekt bezig aan een opmars. Letland maakte begin december melding van 42 nieuwe uitbraken en in Litouwen zijn eind november en begin december negen nieuwe gevallen aangetroffen.

In de Baltische staten is Afrikaanse varkenspest bezig met een flinke opmars. Niet alleen zijn recent veel nieuwe gevallen gemeld, de ziekte rukt ook steeds verder op naar het westen. Alleen het noordwesten van Estland is nog vrij van de ziekte. In Letland en Litouwen komt de ziekte voor in alle gebieden ten oosten van de hoofdsteden.

Polen meldde recent slechts twee nieuwe uitbraken, maar volgens de Russische veterinaire waakhond klopt dit niet. ‘Analyses van de verspreiding van Afrikaanse varkenspest suggereren dat Polen waarschijnlijk uitbraken verborgen houdt. De Poolse autoriteiten willen niet toegeven dat het beleid om de ziekte tegen te gaan, faalt’, verklaarde Sergei Dankvert, hoofd van de Russische veterinaire dienst, in november.

Met name Finland maakt zich grote zorgen over de verspreiding van Afrikaanse varkenspest. Hoewel het land geen landsgrenzen met de Baltische staten heeft, kan het virus overslaan naar Finland. ‘Als het virus varkensbedrijven besmet, dan kunnen de verliezen snel oplopen tot minimaal 10 miljoen euro.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden