Geen noodfonds opgericht

Ketenoverleg Vlaamse varkenssector mislukt

16 December 2015 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Supermarktketen Carrefour gaat, in navolging van Colruyt en Delhaize, varkenshouders 10 cent per kilo varkensvlees extra betalen. Het besluit komt na het varkensketenoverleg, dat dinsdagavond mislukte.

Het besluit van Carrefour om varkenshouders 10 cent extra uit te betalen komt voort uit de crisis die de sector doormaakt. Eerder besloot Colruyt varkenshouders al tegemoet te komen door 10 cent extra uit te betalen. ‘Wij begrijpen dat onze boerenproducenten het moeilijk hebben’, verklaart woordvoerder Jan Derom tegenover De Standaard.

Varkenshouders kunnen voorlopig tot 16 februari rekenen op de toeslag en iedere producent krijgt rechtstreeks uitbetaald wat wordt geleverd aan de supermarktketen. Colruyt kan dankzij een systeem exact traceren wie wat en hoeveel heeft geleverd. Het geld wordt rechtstreeks uitbetaald. Of de retailer ook in de tweede helft van februari 10 cent extra blijft betalen, wordt geëvalueerd. ‘We geloven nog altijd dat het echt wel mogelijk is om in het ketenoverleg tot een oplossing te komen’, laat Derom weten als reactie op het mislukte overleg van dinsdagavond.

Ook varkenshouders die aan Delhaize leveren kunnen rekenen op een tegemoetkoming. In tegenstelling tot Colruyt en Carrefour betaalt Delhaize niet per kilo, maar per varken. De supermarktketen betaalt drie euro extra per varken, wat neerkomt op drie cent per kilo. Dit betekent niet dat Delhaize een kleinere toeslag uitbetaalt dan de andere retailers, want sinds 16 juli betaalt Delhaize al twee euro extra per varkens uit’, laat Roel Dekelver van Delhaize weten, die bovendien aangeeft dat de drie euro per varkens uitbetaald wordt zolang de varkensprijs op het historisch lage niveau blijft voortbewegen.

Een kwart tot een derde van de varkenshouders in België is hierdoor virtueel failliet

De Standaard schrijft dat Belgische varkensboeren al acht jaar op rij verlies lijden door de lage prijzen van varkensvlees. Een kwart tot een derde van de varkenshouders in België is hierdoor virtueel failliet. Om het tij te keren voeren varkenshouders, slachterijen, supermarkten en de politiek gesprekken. Dit zogenoemde varkensketenoverleg besloot eind augustus dat een noodfonds van 24 miljoen euro moest worden opgericht om de sector weer financieel gezond te maken.

Hoewel alle partijen het eens waren met het voorstel, kan de keten het niet eens worden over de uitvoering van het plan. Hierdoor is het fonds nog altijd niet opgericht. Slachterijen willen het geld niet uitbetalen omdat ze de uitkering door willen bereken aan buitenlandse afnemers. Dit brengt de export in gevaar, schrijft De Standaard. Supermarkten keren al een toeslag uit en willen niet nog meer de kar trekken. Bovendien vragen de verschillende partijen zich af of ook slagers een bijdrage leveren.

Het oeverloze overleg mondde aan het begin van week 51 uit in een breuk. De partijen zijn het niet eens geworden en Comeos, de federatie van handelaren, zegt tegenover De Standaard dat de mededingingsautoriteit hier een rol in speelde door aan te geven geen prijsafspraken te willen.

Gert Verhulst, voorzitter van de Boerenbond, spreekt dat echter tegen en laat aan De Standaard weten dat de mededingingsautoriteit wel degelijk ruimte gaf voor ketenafspraken en dat alle schakels een vrijwillige bijdrage mochten leveren aan het fonds. De bijdrage moest 15 tot 20 cent per kilo varkensvlees opleveren, wat neerkomt op 10 tot 15 miljoen euro.

Hoewel het ketenoverleg is mislukt, blijft de Boerenbond zoeken naar partijen die een vrijwillige bijdrage willen leveren aan het fonds. Op de site wordt een de namen van bedrijven gepubliceerd die wel en niet mee willen doen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
belg 16 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10867345/Ketenoverleg-Vlaamse-varkensssector-mislukt]Ketenoverleg Vlaamse varkensssector mislukt[/url]
Het is niet Pieter Verhulst die VOORZITTER is van den boerenbond maar Gert Verhulst.
Bert 16 December 2015
Beste belg u weet zeker een oplossing?
vac 16 December 2015
beter informeren,gert verhulst is van k3.sonja debekker is voorzitter van bb !!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden