Verkoopprijs tot 30% lager

Nauwelijks kopers voor moderne varkensbedrijven

18 December 2015 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

De crisis is in de varkenshouderij heeft een ware stoppersgolf op gang gebracht. Het grote aanbod aan bedrijven heeft de vastgoedmarkt volledig lam gelegd. Alleen bedrijven die nog enigszins rendabel zijn worden verkocht, maar omdat er nauwelijks kopers zijn, liggen de verkoopprijzen aanzienlijk lager.

Ondernemers moeten genoegen nemen met een lagere prijs

Arjan van der Waaij, van Van der Waaij Makelaars en Rentmeesters, zegt dat er niet minder of meer bedrijven worden verkocht dan voorgaande jaren, maar dat er wel een duidelijke omslag is geweest in de prijzen. ‘Vooral ondernemers die een redelijk dringend advies krijgen om het bedrijf in de verkoop te doen moeten genoegen nemen met een lagere prijs. Financiers geven dan aan dat er door moet worden gewerkt en omdat er vaak maar enkele kopers zijn, ligt verkoopprijs aanzienlijk lager dan enkele jaren geleden. Dat kan variëren van een verschil van 10 tot 30 procent.’

Volgens Van der Waaij is de prijs waarvoor een bedrijf wordt verkocht wel sterk afhankelijk van het soort bedrijf. ‘Het zijn vooral zeugenbedrijven die te koop worden aangeboden. Er worden ook wel vleesvarkenshouderijen aangeboden, maar in veel mindere mate. De enige bedrijven waar kopers voor te vinden zijn, zijn de modernere bedrijven die interessant zijn voor schaalvergroting. Dit betekent dat een bedrijf met 200 zeugen haast niet verkopen is.’

Volgens sommige makelaars wordt er dan ook een spelletje gespeeld. ‘Van veel bedrijven die in de verkoop gaan is het duidelijk dat iemand anders dan de ondernemer het besluit heeft genomen. Dat zet dan al veel druk op de keten om het bedrijf te verkopen. Het is de taak van de makelaar om een koper te vinden voor deze bedrijven, maar vaak weten potentiële kopers dat ze de enige partij in de markt zijn. Een koper wacht dan af tot het bedrijf in de executie gaat om het voor een lage prijs over te nemen’, laat een makelaar weten.

Deze situatie leidt tot veel persoonlijk leed en trieste situaties. ‘Alleen bedrijven die nog enigszins toekomst hebben worden te koop aangeboden. Dit zijn de bedrijven waar de afgelopen jaren in is geïnvesteerd, maar met een verkoopprijs die onder de vraagprijs ligt, is het niet mogelijk de investeringen af te betalen. Dan zijn er ook nog de bedrijven die bij voorbaat al als onverkoopbaar worden beschouwd. Deze worden leeggedraaid en blijven leeg staan of er wordt geprobeerd er een andere bestemming aan te geven. Ondernemers die een levenlang hebben gewerkt een bedrijf op te bouwen en hebben geknokt om het hoofd boven water te houden, komen dan ineens in de schuldsanering. In en in triest’, laat een makelaar weten.

Locaties waar geen koper voor is, worden leeggedraaid

Omdat alleen voor moderne bedrijven kopers te vinden zijn, verwachten makelaars dat de zeugenstapel aanzienlijk inkrimpt. ‘Er worden veel bedrijven aangeboden, maar er zijn bijna geen kopers. Alleen ondernemers die eigen middelen hebben en niet de bank nodig hebben kopen nog bedrijven. Dit zijn koopjesjagers die de betere bedrijven voor het uitkiezen hebben. Locaties die hier niet voor in aanmerking komen worden leeggedraaid. Dit gaat ook terug te zien zijn in de varkensstapel, die gaat sterk afnemen,’ laat Marcel van Hoek, van makelaardij Adriaan van den Heuvel weten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Han 18 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10867373/Nauwelijks-kopers-voor-moderne-varkensbedrijven]Nauwelijks kopers voor moderne varkensbedrijven[/url]
Toch triest de koptekst met daaronder deze foto.
Han 18 December 2015
Zo dat is snel veranderd
Ernst 18 December 2015
Eenzijdig verhaal, jammer dat aantal zeugen nog steeds stabiel op 950.000 ligt
frits 18 December 2015
jammer dat de prijs nog zo hoog is terwijl half Nederland te koop staat
een klein beetje burgerwoning levert op dit moment meer op
en de overheid gaat in dezelfde snelheid door om deze bedrijven kopje onder te duwen.
Abonnee
boereke 18 December 2015
snap niet dat bank laatste jaar nog nieuwbouw heeft gefinancierd was er toch meer vraag naar bedrijven geweest
Luctor 16 Maart 2016
Het is niet alleen in deze situatie een triest einde voor de ondernemer. Ook bij een vrijwillige verkoop van een bedrijf waar door eigen arbeid en met eigen middelen een bedrijf is neer gezet die een geringe financiering kent de fiscus nog even langs komt om 52% te innen tussen boekwaarde en opbrengst of taxatie waarde. Hard werken en zuinig leven wordt afgestraft in het land van melk en honing.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden