Binnenlands aanbod is voldoende

Britse varkenshouder boos over stijgende vleesimport

21 December 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Supermarkten in Groot-Brittannië krijgen flinke kritiek van varkenshouders omdat er meer geïmporteerde producten worden verkocht dan voorgaande jaren. Met name de verkoop van buitenlandse hammen is flink gestegen. Hoewel in oktober minder hammen zijn geïmporteerd dan in 2014, spreekt de National Pork Association over een stijgende invoer in november en december, tot grote ontevredenheid van varkenshouders. 

11

procent

meer varkensvlees importeerde het Verenigd Koninkrijk in oktober

Het Verenigd Koninkrijk importeerde in de eerste tien maanden van 2015 302.500 ton vers en bevroren varkensvlees. Dit is een stijging van drie procent ten opzichte van 2014. De invoer van bacon en hammen daalde met drie procent tot 207.000 ton. Ook in oktober lag de invoer van bacon en ham onder het niveau van 2014. Met 22.900 ton is zes procent minder bacon en ham geïmporteerd dan in het voorgaande jaar. De import van vers en bevroren varkensvlees is in oktober echter wel met 11 procent toegenomen tot 33.900 ton.

De National Pork Association heeft onderzoek gedaan naar de verkoop van Britse hammen in supermarkten. Hiervoor zijn 150 vestigingen in 68 plaatsen aan een steekproef onderworden. Hoewel de import van hammen in de eerste 10 maanden en in oktober is gedaald, is de verkoop van geimporteerde hammen gestegen volgens de NPA. 

De NPA is bijzonder ontstemd over de uitkomsten van het onderzoek, want van de in totaal 150 onderzochte vestigingen blijkt een aantal supermarktketens nauwelijks Britse hammen te verkopen. Met name Asda, een bedrijf met een omzet van één miljard pond, wekte verbazing. Van de hammen die het bedrijf aanbiedt, is slechts acht procent afkomstig van Britse bodem. Dit is minder dan de prijsvechters aanbieden. Van de hammen die Lidl verkoop is bijvoorbeeld 66 procent afkomstig van Britse varkens.

Zoe Davies, voorzitter van de NPA, zegt te snappen dat ‘er een felle concurrentiestrijd gaande is tussen supermarkten en dat de prijs een belangrijk wapen is in de strijd. Dat neemt niet weg dat Asda zich tenminste gelijk kan stellen aan prijsvechters en een redelijke hoeveelheid Britse hammen moet aanbieden. Wij vragen niet van supermarkten om alleen maar Britse hammen te verkopen, maar er zijn genoeg Britse hammen beschikbaar en met de lage varkensprijzen mogen retailers wel iets meer doen om de sector te ondersteunen.’

Hoewel er enkele retailers slecht scoren, zijn er ook positieve voorbeelden. De hammen die Waitrose, M&S en Co-op verkopen zijn allemaal volledig van Britse bodem en worden bovendien verkocht tegen concurrerende prijzen.

Het argument van supermarkten dat het in sommige gevallen niet loont om in het Verenigd Koninkrijk geproduceerde producten te verkopen, is volgens Davies een drogreden. ‘Met de overschotten aan varkensvlees in de Europese Unie zijn de prijzen van varkensvlees sterk gedaald. Door de sterke pond is het voordeliger om producten te importeren, maar als supermarkten het gemak willen van een bloeiende sector die 52 weken per jaar traceerbaar varkensvlees produceert dat volledig traceerbaar is en aan hoge welzijnseisen voldoet, dan moeten ze meer moeite doen om de sector te ondersteunen. Zeker in tijden wanneer varkens worden verkochte tegen prijzen die de kosten niet dekken.’ 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
schoenmakers1 21 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10867397/Britse-varkenshouders-boos-over-stijgende-vleesimport]Britse varkenshouders boos over stijgende vleesimport[/url]
vechten tegen de bierkaai, een meerprijs willen ontvangen voor producten door tegen een hogere kostprijs te produceren, we zullen terug moeten naar een grondige kijk op onze kostprijs, alle onzin eisen weg
Jophan 21 December 2015
Misschien hebben die Engelse boeren wel gelijk.
Er is gewoon te veel vlees op de wereldmarkt Als je kijkt wat voor tempo er in Rusland en China stallen gebouwd worden! Dan is wel duidelijk dat ieder land en werelddeel voor zijn eigen vlees gaat produceren. Waar moet de rest dan heen? Naar Brazilie en de rest in Europa? Welterusten dan. We moeten terug zover terug in productie totdat er weer een gezonde markt ontstaat! Dus maken wat je tegen een eerlijke prijs kunt verkopen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden