Maatregelen eisen tol

Brussel verlengt sancties tegen Rusland

21 December 2015 - 1 reactie

De Europese Unie heeft de economische sancties tegen Rusland met een halfjaar verlengd.

Dit hebben de diplomaten van de EU-lidstaten vrijdag in Brussel besloten. De Oostenrijkse Raiffeisen bank zegt dat Rusland steeds meer de pijn van de maatregel begint te voelen. Met het verlengen van de sancties is een heropening van de Russische grens voor varkensvlees en zuivel uit de EU verder weg. De huidige sancties lopen 31 januari af, maar door de stemming zijn de maatregelen verlegend tot 31 juli 2016.

Veel discussie over het verlengen van de sancties was er tijdens de stemming niet. Alleen de Italiaanse premier Matteo Renzi maakte bezwaar, maar tegenover EU Observer ging dit voornamelijk over gaspijpleidingen en niet zozeer over alle onderdelen van de sancties.’ Tussen Rusland en Italië wordt een leiding aangelegd, maar de bouw hiervan is geblokkeerd door de EU. De constructie van een andere leiding, die tussen Rusland en Duitsland loopt, mag wel worden afgemaakt.

Italië wil dat de EU de dialoog aangaat met Rusland 

Anderhalve week eerder zorgde Renzi voor meer opschudding. Hij voorkwam dat ambassadeurs over de sancties konden stemmen door te zeggen dat hij een debat wilde op het hoogste niveau en door te zeggen dat het tijd is om de dialoog aan te gaan met Moskou.

De Oostenrijkse Raiffeisen bank, een van de meest actieve geldverstrekkers in de voormalige Sovjet-Unie verklaarde onlangs dat de sancties grote gevolgen hebben voor de economie. Naast lage olieprijzen en een structurele verzwakking van de Russische economie, eisen de sancties vooral in aanloop naar de feestdagen hun tol. Door de significant lagere roebel, gestegen inflatie en de gedaalde salarissen is de koopkracht van Russische consumenten flink gedaald. De Raiffeisen bank verwacht dat de Russische economie in 2016 verder krimpt. 

Hoewel de EU denkt dat Rusland onder druk wordt gezet om zich terug te trekken uit het conflict op de Krim, kan het besluit van de EU negatief uitpakken voor de agrarische sector van de EU. Phil Hogan, eurocommissaris van Landbouw, probeert Rusland ervan te overtuigen de grenzen voor varkensvlees te heropenen, maar met het verlengen van de sancties is een heropening van de grens mogelijk verder weg. 

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
boer piet 21 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10867404/Brussel-verlengt-sancties-tegen-Rusland]Brussel verlengt sancties tegen Rusland[/url]
Aan deze EU bestuurders heb ook niets aan denken alleen aan zichzelf
boerpiet 21 December 2015
Aan deze EU bestuurders heb je ook niets alles eigen belang . kijk eens een keer naar de sector die jullie daar vertegenwoordigen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

EU nu topimporteur agriproducten uit Rusland

Nieuws Import

EU nu topimporteur agriproducten uit Rusland

Russische zuivelexport naar China onder druk

Inside Melk

Russische zuivelexport naar China onder druk

Ivoorkust vraagt FrieslandCampina om hulp

Nieuws melk

Ivoorkust vraagt FrieslandCampina om hulp

Stikstof in de Nederlandse melkveehouderij

Dossier Stikstof

Stikstof in de Nederlandse melkveehouderij

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief