Maximum per regio

Duitse deelstaat wil varkensstapel begrenzen

30 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

In de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren is het debat over de veehouderij steeds grilligere vormen aan het aannemen. De Groenen willen de veestapels op bedrijven begrenzen en zeggen dat dit te verantwoorden is, maar belangenbehartigers van veehouders vrezen juist dat de inkomenspositie hierdoor verder onder druk komt te staan.

De Groenen willen dat bedrijven een maximale omvang krijgen van 15.000 leghennen, 600 runderen of 500 vleesvarkens. Het voorstel leidde tot een emotioneel debat in het parlement van Mecklenburg-Voor-Pommeren omdat de veestapel van de deelstaat fors aan het krimpen is. Door de crisis in de varkenshouderij nam het aantal dieren in 2015 met twee procent af. Varkenshouders zien in schaalvergroting de enige uitweg om het hoofd boven water te houden, maar vrezen dat het voorstel om de veestapel te limiteren de sector verder onder druk zet.

De minister van Landbouw van Mecklenburg-Voor-Pommeren, Till Backhaus, kan zich dan ook niet in het voorstel van De Groenen vinden. ‘Mensen doen alsof wij onze deelstaat volstoppen met vee. Tegen deze mensen zeg ik: dat is niet zo. De veehouderijsectoren in onze deelstaat hebben de afgelopen 25 jaar een dramatische krimp doorgemaakt. Wij hebben de één van de kleinste veestapels van heel Duitsland.’

De vrees is niet onterecht, want volgens het statistische bureau van de deelstaat worden 87 procent van de zeugen op bedrijven gehouden met meer dan 560 plaatsen, de grens die De Groenen aan zeugenbedrijven wil stellen. Een zeugenbedrijf met 560 dieren levert jaarlijks gemiddeld 15.120 biggen af. Als een varkenshouder maximaal 500 vleesvarkens mag houden, dan moeten de biggen over 12 bedrijven worden verdeeld.  

Hoeveel logistieke problemen levert het stellen van grenzen aan de bedrijfsgrootte wel niet op?

Backhaus denkt dat het voorstel meer problemen gaat opleveren, dan dat het oplost. ‘Hoeveel logistieke problemen levert het stellen van grenzen aan de bedrijfsgrootte wel niet op? Ik wil mij dat niet eens voorstellen. Willen De Groenen een veevrije zone maken van Mecklenburg-Voor-Pommeren?’

Het voorstel om de omvang van bedrijven te beperken kreeg uiteindelijk geen meerderheid van de stemmen, maar De Groenen legden zich hier niet bij neer. De partij stelt nu voor om het aantal dieren in bepaalde regio’s te limiteren. Hier was wel een meerderheid voor. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Aantal fokzeugen zit weer in de lift

Nieuws Varkens

Daling van de varkensstapel vlakt af

Nieuws Varkens

Duits onderzoek: derde zeugenhouders bouwt af

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensstapel op laagste punt in 40 jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden