Spanje loopt in op Nederland

Italië importeert minder varkensvlees uit Nederland

7 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Italië is een van de voornaamste afnemers van Nederlands varkensvlees, maar in de eerste negen maanden van 2015 is de import van het Zuid-Europese land gedaald. Met name vanuit Nederland en Duitsland is minder ingevoerd, terwijl de import uit Spanje sterk steeg. 

4,4

procent

minder varkensvlees importeerde Italië uit Nederland

Italië voerde in de periode van januari tot en met september 2015 757.200 ton vers en bevroren varkensvlees in. Dit is een daling van één procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Vooral de invoer uit Nederland daalde, namelijk met 4,4 procent tot 108.800 ton. Ook de invoer uit Duitsland daalde. Met 261.700 ton leverde Duitsland 3,2 procent minder varkensvlees aan Italië dan in 2014. Van de noordelijke landen steeg alleen de invoer uit Denemarken, namelijk met acht procent tot 83.400 ton.

De daling van de Nederlandse export richting Italië is niet alleen het gevolg van minder aankopen door het Italiaanse land, maar ook door een verschuiving op de markt van het Zuid-Europese land. Spanje heeft namelijk geprofiteerd van de gedaalde invoer uit Nederland en Duitsland. Met 104.400 ton leverde Spanje bijna 11 procent meer varkensvlees aan Italië. Het Spaanse marktaandeel op de Italiaanse markt steeg hierdoor naar 13,8 procent terwijl het marktaandeel van Nederland naar 14,4 procent daalde. Duitsland blijft nog wel de onbetwiste marktleider met een aandeel van 34,6 procent in de Italiaanse import.

Dat Spanje het marktaandeel op de Italiaanse markt heeft weten te vergroten, heeft het land te danken aan de verbeterde concurrentiepositie. Niet alleen logistiek heeft Spanje een voordeel ten opzichte van de noordelijke landen, maar Spanje kon het varkensvlees ook goedkoper aanbieden dan Nederland en Duitsland. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden