Doelbedrag nog niet gehaald

Varkensketen België zamelt 3,6 miljoen in voor steun

8 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Ketenpartners in de Belgische varkenshouderij bereikten vlak voor de kerst een akkoord over het steunfonds voor de varkenshouderij. Voor het fonds is reeds 3,6 miljoen euro ingezameld, maar dit is nog lang niet het bedrag dat de ketenpartners als doel hebben gesteld, meldt Vilt.be.

De partners binnen het ketenoverleg konden het lange tijd niet eens worden over het steunfonds voor de varkenshouderij. Verschillende keren liepen de onderhandelingen over het fonds stuk omdat de ketenpartners geen compromis wisten te sluiten over de manier waarop het geld voor het steunfonds moest worden ingezameld, wie welk bedrag bijdraagt en op welke manier het geld wordt uitbetaald. Willy Borsus, de Belgische minister van Landbouw en Kris Peeters, minister van Economie en Consumentenzaken en Buitenlandse Handel, wisten de ketenpartners toch opnieuw rond de tafel te krijgen. Na zware onderhandelingen werd 31 december een akkoord gesloten over het steunfonds.

0,15

euro

per kilo vers varkensvlees wordt 12 maanden geïnd om het steunfonds te spekken

De ketenpartners stelden als doel om 15 miljoen euro bij elkaar te brengen. Het geld moet worden ingezameld door 12 maanden lang 0,15 euro per kilo vers varkensvlees te innnen. Daarnaast dragen de ketenpartners gezamenlijk 7,5 miljoen euro bij. De partners hebben tot 8 januari de tijd om dit geld bij elkaar te brengen.

Colruyt gaf meteen aan 1,5 miljoen euro af te dragen en Belgium Pork Group volgde met de mededeling eveneens 1,5 miljoen euro in het fonds te storten. Lidl levert een bijdrage leveren van 650.000 euro. ‘Wij hopen dat er op deze manier in alle sereniteit samen met de retail kan worden verder gewerkt om ervoor te zorgen dat het binnenlands verbruik van varkensvlees kan groeien en gepromoot worden. Wij beloven ook dat we ons verder volop zullen inzetten voor een sterke positie van Belgisch varkensvlees op de exportmarkt’, verklaarde Jos Claeys, ceo van Belgian Pork Group, tegenover Vilt.

Hoewel de 3,65 miljoen euro die Belgium Pork Group, Colruyt en Lidl donderdag 7 januari bijeen hadden gebracht fors minder is dan het doelbedrag van 7,5 miljoen euro, betekent dit niet dat de deadline niet wordt gehaald. Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerder van Boerenbond, liet aan Vilt weten dat de ketenpartners is gevraagd om aan de koepelorganisatie te melden in welke mate zij willen bijdragen aan het steunfonds. ‘Ze hoeven dit niet aan ons of aan de pers te melden. Wij wachten onze contacten met Comeos, Fevia, Febev en Fenavian van maandag af om verder te evalueren’, zegt Vangeenberghe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden