Meer interesse dan in 2015

Varkensvleesopslag vindt grif aftrek in Nederland

11 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Varkensvlees mag sinds 4 januari particulier worden opgeslagen en uit een eerste overzicht van de commissie blijkt dat er aanzienlijk meer interesse in de regeling is dan in in 2015. Nederland behoort tot de landen die het meest hebben ingeschreven op de regeling. 

35.290

ton

varkensvlees is in de eerste week opgeslagen

In de eerste week van de regeling zijn aanvragen ingediend voor de opslag van in totaal 35.290 ton varkensvlees. Dit is aanzienlijk meer dan het geval was in 2015, toen in de eerste week slechts 20.762 ton varkensvlees in opslag is gereden.

Voor de hogere interesse in particuliere opslag zijn verschillende redenen, waarvan de belangrijkste de vergoeding is. De Europese Commissie vergoedt 250 tot 264 euro per ton, afhankelijk van de opslagtermijn en het product. Dit is ongeveer 20 procent meer dan de vergoeding die de commissie in 2015 gaf. Ook de lage varkensprijs speelt een rol in de verhoogde interesse. Daarnaast is de regeling flexibeler en mogen nu ook vetten worden opgeslagen.

Dat in 2015 geen vetten konden worden opgeslagen leidde tot veel kritiek, omdat dit de onderdelen zijn die voor druk op de varkensmarkt zorgen. Rusland was een van de belangrijkste afnemers van vette onderdelen, maar toen de grens dichtging, bleek het buitengewoon lastig andere markten te vinden voor de vette producten.

Nu de Europese Commissie de opslag van vetten wel toestaat, is het niet vreemd dat dit een van de productgroepen is waar de meeste aanvragen voor zijn ingediend. In de eerste week is 2.661 ton vet opgeslagen, waarvan het grootste deel, namelijk 2.021 ton voor een periode van 90 dagen wordt opgeslagen.

Hoewel veel interesse is in de opslag van vetten, is dit niet de groep waar de meeste aanvragen voor zijn ingediend. Poten vinden namelijk de meeste aftrek, want in totaal in 18.708 ton aan poten in de eerste week opgeslagen. Voor buiken zijn 3.095 ton aan aanvragen ingediend en in de eerste week is 2.816 ton aan middenstukken opgeslagen. Daarnaast is 2.861 ton aan hammen in de opslag gereden.

Ook tussen de landen zijn de verschillen groot. Spanje heeft aanvragen ingediend voor de opslag van 9.274 ton varkensvlees. Duitsland heeft in de eerste week 8.815 ton opgeslagen en Denemarken heeft 5.907 ton ingevroren. Hiermee loopt Denemarken net iets voor op Nederland, dat 5.515 ton varkensvlees heeft opgeslagen. Dit is 15,6 procent van het totaal en bijna vijf keer zoveel als Nederland in 2015 in de eerste week opsloeg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden