Waarde loopt achterstand in

VS voert ondanks sterke dollar meer varkensvlees uit

13 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

De varkensvleesexport van de Verenigde Staten heeft in november een vlucht genomen. Ondanks een stijging van de dollar is bijna 20 procent meer varkensvlees uitgevoerd dan in dezelfde maand van 2014. 

18,6

procent

meer varkensvlees exporteerde de VS in november

De VS voerde in november 148.740 ton vers en bevroren varkensvlees, exclusief slachtbijproducten, uit. Dit is een stijging van 18,6 procent ten opzichte van 2014. De stijging heeft de VS met name te danken aan Mexico, dat met 50.312 ton 23 procent meer varkensvlees invoerde. De export naar Japan steeg daarnaast met 14 procent tot 29.550 ton. Canada voerde ongeveer evenveel in als in 2014. De export naar China en Hongkong verdubbelde daarnaast tot 16.510 ton.

De forse stijging van de Amerikaanse varkensvleesexport in november is opmerkelijk, want de koers van de dollar liep in deze maand aanzienlijk op ten opzichte van 2014. De dollar was in november 3,8 procent duurder dan het geval was in dezelfde maand van 2014, maar dit belemmerde de export niet.

Dat de VS ondanks de sterkere dollar meer varkensvlees wist te exporteren, is wellicht te danken aan de gedaalde varkensprijzen. In november zakte de notering in de VS weg tot 1,11 dollar per kilo, wat niet een daling van 41 procent is ten opzichte van 2014, maar bovendien de laagste prijs sinds september 2009 was.

Dankzij de lagere prijzen kreeg de export een impuls, waardoor ook de waarde het gat met 2014 verkleinde. In november verdiende de VS 393,42 miljoen dollar aan de varkensvleesexport, wat een daling van negen procent is ten opzichte van 2014. In oktober lag de waarde nog 17 procent onder het niveau van 2014.

De verwachting is dat de Amerikaanse export ook in de maanden na november blijft stijgen. Verschillende slachterijen in de VS mogen weer varkensvlees leveren aan China en daarnaast blijft de productie in de VS stijgen. Door de grotere productie blijven de prijzen onder druk, waardoor Amerikaans vlees interessant blijft voor buitenlandse afnemers, ondanks de stijgende dollarkoers. Daarnaast kan de VS profiteren van het Trans-Pacific Partnership, het handelsverdrag dat met verschillende Aziatische landen is gesloten en waarin ook afspraken zijn gemaakt over de handel in varkensvlees. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden