Volume stijgt 77 procent

Varkensvlees opslag moet zich nog bewijzen

15 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

De particuliere opslag van varkensvlees ging vlot van start en ook in de tweede week wordt met een hoog tempo op de regeling ingeschreven. De regeling moet zich echter nog wel bewijzen, want het is slechts de tweede week dat varkensvlees kan worden opgeslagen. 

Uit een overzicht van de Europese Commissie blijkt dat het volume aan varkensvlees dat particulier is opgeslagen, in de tweede week is opgelopen naar 62.309 ton. Dit is een stijging van 27.019 ton, of 77 procent, ten opzichte van de eerste week dat de regeling was opengesteld.

7.921

ton

varkensvlees heeft Nederland na twee weken opgeslagen

Spanje blijft grootverbruiker van de regeling. Het land heeft in twee weken in totaal 14.234 ton varkensvlees opgeslagen, wat een stijging van 4.960 ton is ten opzichte van de eerste week. De Duitse opslag steeg van 8.815 ton in de eerste week, naar 14.348 ton in de tweede week. Met 7.921 ton is de Nederlandse opslag in één week tijd 1.469 ton gestegen.

Niet uitgebeende poten en schouders zijn opnieuw de onderdelen waarvoor de meeste aanvragen zijn ingediend. In de tweede week is 8.649 ton van deze onderdelen opgeslagen, waardoor het totaal naar 33.557 ton stijgt. De opslag van vet is verdubbeld van 2.661 ton in de eerste week, naar 5.821 ton in de tweede week. Met 5.383 ton is de opslag van ham met 88 procent gestegen. Hiermee is ham goed voor 8,6 procent van de totale opslag.

Hoewel in de eerste twee weken vlot is ingeschreven op particuliere opslag, moet de regeling zich nog wel bewijzen. Het herstel van de varkensprijs is vooral te danken aan de opslag van niet uitgebeende poten, maar door de gestegen varkensprijs wordt het minder interessant om dit product op te slaan. De gestegen varkensprijs wordt nog niet volledig terugverdiend op de vleesmarkt, die nog aan het opstarten is.

Omdat de vleesmarkt zich altijd even moet zetten na de jaarwisseling, is dit de periode dat traditioneel meer vlees wordt ingevroren.  Dit kan zich hebben geuit in meer aanvragen voor de particuliere opslag. De komende weken moet blijken of de regeling interessant blijft.

Een positief punt is wel dat veel aanvragen worden ingediend voor de opslag van hammen en vet. Dit zijn de producten die de markt het meest ondersteunen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden