Concurrentie met EU wordt feller

Crisis ligt op de loer voor varkenshouders in de VS

21 Januari 2016 - Elze Kuiper - 1 reactie

De varkensprijzen in de Verenigde Staten zijn in 2015 sterk gedaald nadat de sector herstelde van het PED-virus. Hoewel de sector zich allang en breed is bijgekomen van de epidemie, blijft de varkensstapel groeien en dit zet de prijzen onder druk waardoor een crisis op de loer ligt voor Amerikaanse varkenshouders.

De Amerikaanse varkensstapel kromp in 2014 sterk door het PED-virus, maar wist zich in 2015 snel te herstellen van deze crisis. In december telde de VS zelfs 68,3 miljoen varkens, wat niet alleen een stijging van één procent is ten opzichte van december 2014, maar bovendien het grootse aantal ooit is dan in de VS wordt gehouden. Het USDA ziet de groei bovendien nog niet afvlakken. In het vierde kwartaal steeg de worpgrootte met 2,9 procent naar een gemiddelde van 10,53 biggen, wat een verbetering is van het record dat in het derde kwartaal is neergezet.

Het grotere aantal varkens en de verbeterende productiviteit, jaagt de productie verder aan. Het USDA raamt de varkensvleesproductie voor het eerste kwartaal op 2,8 miljoen ton en voor het eerste halfjaar op 5,5 miljoen ton. Dit zijn niet alleen stijgingen van 0,7 en 0,4 procent ten opzichte van 2015, maar het USDA heeft de prognoses bovendien met 0,9 en 0,4 procent verhoogd ten opzichte van december. 12095 12140

De varkensprijs in de VS daalt in 2016 naar het laagste niveau sinds 2002

Hoewel de consumptie eveneens toeneemt, zorgt de gestaag stijgende productie meer druk op de prijzen. In het eerste kwartaal ligt de prijs gemiddeld 7,2 procent onder het niveau van 2015 en over het eerste halfjaar dalen de noteringen met 4,6 procent naar een gemiddelde van 0,98 euro per kilo. Ook daarna verwacht het USDA prijsdalingen, waarbij de prijs in het vierde kwartaal wegzakt tot 0,90 dollar, of 0,83 euro per kilo. Sinds eind 2002 is de varkensprijs in de VS niet meer zo laag geweest.

De verdere dalingen van de toch al lage varkensprijzen zijn een zorgwekkend vooruitzicht voor varkenshouders in de VS, die het gat tussen de inkomsten en de kosten snel zien slinken. Over 2016 ligt de varkensprijs rond de 1,05 dollar per kilo, of ongeveer 0,96 euro per kilo. In 2015 verdienden varkenshouders nog 7,93 dollar per varken, maar in 2016 dalen de inkomsten naar 5,41 dollar per varken.

De sterke prijsdalingen en de forse productiegroei hebben echter ook een voordeel, want de export wordt hiermee ondersteund. De verwachting is dat de VS in 2016 2,32 miljoen ton varkensvlees gaat verschepen. Dit is een stijging van 3,6 procent is ten opzichte van 2015.

De volle markt jaagt de export van de VS aan en dit is een risico voor de EU, die in 2016 meer te maken krijgt met concurrentie van Amerikaanse exporteurs. De groei die de export doormaakt wordt enigszins geremd door de stijgende dollarkoers, die de concurrentiekracht van de VS onder druk zet. De Europese Commissie verwacht dat de EU de varkensvleesexport in 2016 met drie procent kan vergroten, maar dan moet vooral op prijs worden geconcurreerd met de VS. Het effect van de duurdere dollar is onvoldoende om de EU in de kaart te spelen en de EU te laten profiteren van de dreigende crisis in de VS.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
boereke 21 Januari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10867781/Crisis-ligt-op-de-loer-voor-varkenshouders-in-de-VS]Crisis ligt op de loer voor varkenshouders in de VS[/url]
is gem 98 cent per kilo levend of geslacht?
En dan met 10,53 gem per worp hebben wij in nl groter probleem
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden