Heropenen opslag noodzakelijk

Wereldmarkt remt herstel varkensprijs

28 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

De varkensmarkt stond in de eerste weken van het jaar in het teken van voorzichtig herstel. Rabobank verwacht dat het herstel kan doorzetten, maar dan is het wel noodzakelijk dat de Europese Commissie de particuliere opslag heropent.

Brussel besloot de particuliere opslagregeling met terugwerkende kracht per 21 januari te sluiten. Dit besluit is echter niet definitief. 2 februari beslist de Europese Commissie of de regeling wordt verlengd of gesloten.

Dit besluit gaat grote gevolgen hebben voor de varkensmarkt. De markt stond in de eerste weken van het jaar in het teken van herstel en dit was voornamelijk te danken aan de opslag van varkensvlees. ‘Verlengen ondersteunt de prijzen, stoppen van de regeling betekent waarschijnlijk juist extra prijsdruk en een vertraagd herstel van de varkensmarkt. De beslissing of dat wel of niet gaat gebeuren wordt dus bepalend voor de ontwikkeling van de  Europese varkensmarkt’, zegt Koen van Bergen, sectoranalist Varkenshouderij bij de Rabobank.

Hoewel het sluiten van de opslag meer druk met zich meebrengt, is de Rabobank gematigd positief over de markt wanneer varkensvlees niet langer particulier kan worden opgeslagen. ‘In de Europese Unie stabiliseert het aanbod. De biggenproductie daalt in het eerste kwartaal met drie procent omdat de zeugenstapel in het tweede kwartaal van 2015 is gekrompen. In Nederland was sprake van ene krimp van 3 procent en in Duitsland nam het aantal zeugen met 3,8 procent af. De prijzen ondervinden hier enig positief effect van. Een seizoensmatige opleving richting het tweede kwartaal ondersteunt de prijzen eveneens,’ schrijft de Rabobank.

De wereldwijde varkensstapel heeft een recordomvang

Lichte prijsstijgingen zijn echter niet voldoende om de sector volledig uit het dal te trekken. De prijzen zijn in 2015 diep weggezakt en moeten dus van ver komen. Bovendien neemt het aanbod in de EU weliswaar af, maar dit geldt niet voor de wereldmarkt. ‘De wereldwijde varkensstapel heeft een recordomvang. Dat, en het feit dat de dollar sterk staat, zorgt ervoor dat er relatief veel goedkoop varkensvlees op de wereldmarkt komt,’ zegt Van Bergen. Het voldoende aanbod op de wereldmarkt in combinatie met de opgelopen vleesvoorraden en druk op de consumptie remmen het prijsherstel in Europa. 

Een ander lichtpuntje is dat de voerprijzen in het eerste kwartaal stabiel blijven, ondanks stijgende grondstofprijzen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden