Brussel wil geen wetgeving

Retail profiteert meer bij dalende varkensprijs

1 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Varkenshouders zijn kwetsbaarder voor een oneerlijke behandeling door supermarkten bij dalende varkensprijzen. Dit blijkt uit een 13 pagina’s tellend rapport dat 31 januari is gepresenteerd door de Europese Commissie.

Het rapport erkent dat de recente dalingen van de voedselprijzen, met name in de varkenssector en de melkveehouderij, boeren kwetsbaarder hebben gemaakt voor oneerlijk gedrag door supermarkten. De sterke prijsdalingen van varkensvlees en zuivel worden vooral afgewend op producenten terwijl de retail buiten schot blijft.

Hoewel de commissie met het rapport erkent dat er nog altijd sprake is van oneerlijke handelspraktijken, wil departement voor de interne markt van de Europese Commissie geen wetgeving opstellen om de situatie te verbeteren. Volgens de commissie moeten sectoren en ketens zelf de problemen oplossen.

Om dit te doen pleit de commissie voor meer samenwerking tussen de verschillende schakels in de keten. Volgens de commissie moeten lokale initiatieven helpen bij een betere verdeling van de macht in de keten. Lokale overheden mogen wel maatregelen treffen om oneerlijke handelspraktijken te voorkomen. De commissie wijst erop dat 20 lidstaten dit hebben gedaan. In België en Nederland ontbreekt dergelijke regelgeving.

Nationale praktijken en vrijwillige initiatieven die lokaal zijn genomen moeten helpen de verdeling van de macht in de ketens in balans te brengen. Mochten de verschillende ketens hier niet in slagen, dan heeft de commissie toegezegd e situatie opnieuw te beoordelen. Dit gebeurt echter pas in 2020.

De conclusie van de commissie is een teleurstelling voor veel leden van het Europees parlement en belangenbehartigers in de agrarische sector, schrijft Farming UK. In Brussel wordt steeds nadrukkelijker aangedrongen agrarische ondernemers meer slagkracht te geven in onderhandelingen met supermarkten en de positie van boeren te versterken zodat de sector zelf kan optreden tegen zeer late betalingen, eenzijdige wijzigingen in contracten en het afwentelen van risico’s op producenten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
vac 1 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10867969/Retail-profiteert-meer-bij-dalende-varkensprijs]Retail profiteert meer bij dalende varkensprijs[/url]
wanneer gaat men eens inzien dat er maar een probleem is 'en dat is een overproductie van enkele procenten.al dat gezeik over Retail en alternatieven komen men oren uit
Jan Lavrijsen 2 Februari 2016
Zelf regulering is als rijstpap met gouden lepels hoorde ik onlangs een Britse inspecteur van de economische inspectie gespecialiseerd in voeding vertellen in een reportage. De overheid ontwijkt gewoon haar verantwoordelijkheid van haar eigen gevoerde beleid. Ondernemers krijgen een kader waarbinnen ze moeten functioneren. Als dat kader een fuik wordt, waar je niet meer uit terug kan zwemmen dan moeten de beleidsmakers daar iets aan doen. Jaren geleden kregen boeren nog overheidsgeld om er mee te kappen. Nu zijn we bv. mest aan het verwerken met extra kosten per afgeleverd kwantum van een veeteelt in overdrive.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden