Meer inzetten op export

Hongarije wil varkensstapel verdubbelen

3 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Hongarije heeft grootste plannen met de varkenssector. In 2020 moet de sector in omvang zijn verdubbeld zodat het land kan uitgroeien tot een belangrijkere speler op de wereldmarkt. In het kader van de ambitie wordt een nieuwe slachterij gebouwd in Gyula, een stad in het oosten van Hongarije. De overheid draagt zes miljoen euro bij aan de nieuw te bouwen locatie.

Hoewel er al geruime tijd een negatieve stemming heerst op de Europese varkensmarkt, gaat de crisis grotendeels voorbij aan Hongarije. 2015 was een goed jaar voor de Hongaarse sector, want niet alleen de export groeide, maar varkenshouders boekten ook betere financiële resultaten. In tegenstelling tot varkenslanden in de eurozone, steeg de Hongaarse varkensprijs in september naar het hoogste niveau in meer dan één jaar tijd, meldt Global Meat News.

Volgens Erno Gorgenyi, burgemeester van Gyula, gaat Hongarije de varkensproductie verdubbelen, van de huidige drie miljoen dieren tot zes miljoen in 2020. Zsolt Daka, directeur van slachterij Gyulahús zei dat Hongarije het Europese handelsembargo met Rusland goed heeft kunnen opvangen, zo groeide de export naar onder andere Engeland, Slowakije en Tsjechië. Daarnaast was er sprake van een aanzienlijke groei op de binnenlandse markt.

6

miljoen

draagt de Hongaarse overheid bij aan de nieuwe vleesverwerker

Volgens Daka werd voorheen circa 20 procent van de productie geëxporteerd naar Rusland. Hoewel het embargo met Rusland nog steeds van kracht is, is er een kleine kans dat Hongaarse vleesproducten weer toegang krijgen tot de Russische markt. De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Hongaarse collega Viktor Orban uitgenodigd om hierover in gesprek te gaan. De onderhandelingen hebben als doel om op korte termijn partnerships te sluiten tussen Moskou en Boedapest.

Naast de inspanningen die de Hongaarse regering verricht met betrekking tot export, wordt de binnenlandse markt ook massaal ondersteund. In 2014 is een programma gestart ter waarde van 5,1 miljoen euro om de binnenlandse consumptie en productie aan te jagen. 

Ook investeert de overheid ongeveer 6 miljoen euro in de nieuwbouw van vleesverwerker Gyulahús. Het succes van de investering hangt af van de mate waarin de vleesverwerker erin slaagt nieuwe exportmarkten te vinden voor de producten. De nieuwe locatie moet 500 arbeidsplaatsen creëren. 

Gyulahús is de grootste vleesproducent van Hongarije. Het bedrijf heeft ongeveer 310 erknemers op de loonlijst staan en in 2015 boekte Gyulahús een omzet van 16 miljoen euro en een nettowinst van 1,6 miljoen euro. Het bedrijf is eigendom van de gemeente Gyula.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden