Steun uit Brussel overgemaakt

5 miljoen voor verplaatsing varkensbedrijven

3 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Dat het op de Europese varkensmarkt niet goed gaat is al langer bekend. Daarom stelde de Europese Commissie op korte termijn  420 miljoen euro beschikbaar als ondersteuning voor de Europese zuivelsector en varkenshouderij.

Nederland ontvang hiervan in totaal 29,94 miljoen euro, waarvan een gedeelte bestemd is voor Vitalisering van de varkenshouderij. Dit nieuws maakte Martijn van Dam, staatsecretaris van Economische Zaken, gisteren bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

9,98 

miljoen euro

voor Vitale varkenshouderij 

De varkenshouderij ontvangt in totaal 9,98 miljoen euro. Dit bedrag is bestemd voor vitalisering van de sector. Samen met de POV (Producentenorganisatie Varkenshouderij) is besloten om dit bedrag op te splitsen voor twee maatregelen, namelijk herstructurering van de varkenshouderij en het versterken van de Nederlandse marktpositie.

Om de geplande herstructurering kracht te geven is 5 miljoen euro gereserveerd. Door de herstructurering moet de Nederlandse varkenshouderij toekomstbestendig worden, het geld dient dan ook als katalysator om het traject Vitale varkenshouderij in versnelling te brengen. Concreet worden de middelen ingezet voor het faciliteren van bedrijfsverplaatsingen om overlastsituaties het hoofd te bieden.

Ook het versterken van de marktoriëntatie en de marktpositie van varkenshouders is een belangrijke pijler in traject Vitale varkenshouderij. Er is dan ook 4,98 miljoen euro beschikbaar gesteld om onder meer de samenwerking in de keten te verbeteren. Om dit te stimuleren wordt gewerkt aan een nieuw ketenkwaliteitssysteem. De middelen worden ingezet om varkenshouders te stimuleren deel te nemen aan de zogenoemde producentengroepen. Zo ontvangen deelnemende varkenshouders, dankzij het steungeld,  ondermeer korting op opleidingskosten van deze producentgroepen.    

Om collectieven van melkvee- en varkenshouders te stimuleren in hoogwaardige mestverwerking en mestverwaarding wordt 9,98 miljoen euro vrijgemaakt. De POV en ZuivelNL richtien een privaat mestfonds op om inleggelden van veehouders te verdubbelen, mits zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet van 50.000 ton drijfmest, minimaal 80 procent van de verwerkte fosfaat, buiten Nederland worden afgezet. Ook is de maximale verdubbeling van invsterringen vastgesteld op 1,5 miljoen euro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Gerda Fier 3 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10868008/5-miljoen-voor-verplaatsing-varkensbedrijven-]5 miljoen voor verplaatsing varkensbedrijven[/url]
En weer worden er oude koeien uit de sloot gehaald, Bedrijfsverplaatsing, Dat zijn voorbije kansen die de Overheid en de diverse organisaties zelf om zeep hebben geholpen. Wie gaat er met de miljoenen vandoor de overheid zelf!! Plannen die herschreven en hernieuwd onderzocht worden.Daar zijn ze goed in bij de Overheid. Kennis van de reconstructie is mij bestuurlijk niet onbekend.
Laten we de last van de Overheid oppakken en ons initiatieven van de Sectoren niet weer uit de hand slaan. Laat de Overheid, de Slachterijen en verwerkende organisaties verplichten tot samenwerking en weg met overdaad aan besturen in die branche. Zij hebben ons vernageld (wellicht Foute woorden)Maar Toch!! Geen vernuft tot initiatieven getoond weg ermee. Nieuwe doortastende mannen en vrouwen met voldoende kennis over de varkenshouderij /POV lijkt mij een betere optie om deze politiek van stevig repliek te dienen. Om tot een Vitale Varkenshouderij te komen.
susan 3 Februari 2016
welke provincie wil onze varkensboeren er nog bij hebben???
mb 3 Februari 2016
gebruik het geld voor warme sanering in de varkenshouderij
als er minder varkens naar de slachterijen gaan , gaat de prijs vanzelf omhoog
het geld gaat overal naartoe behalve als ondersteuning bij deze lage prijzen
LH 6 Februari 2016
inderdaad, warme sanering en bij milieuvriendelijke bedrijfsinvesteringen de fosfaatruimte enkel invullen door aankoop varkensrechten. Ook uitwisseling van fosfaatrechten tussen varkens- en veeboeren, om meer evenwicht in de markt te creëren.
kenner 6 Februari 2016
+ een verplichte krimp van 10 % minder zeugen en varkens in gans Europa , niet morgen , maar vandaag !!!!!!!!!!!!!
schoenmakers1 6 Februari 2016
alle onnozele regels overboord, dan kunnen we weer met de wereldmarkt mee, zo moeilijk kan het toch niet zijn.

We worden hier de nek omgedraaid door de zogenaamde dierenvrienden die de nertsen ook naar landen willen verbannen waar ze het veel slechter hebben
Sepp 30 Mei 2016
Weer subsidie wanneer stoppen we hier mee ?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden