Mexico krijgt volledig toegang

Concurrentie EU groeit op Japanse varkensmarkt

4 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Mexico heeft toestemming gekregen van de Japan om varkensvlees te gaan leveren aan het Aziatische land. Met de stap wil Japan de concurrentie en de import vergroten en dit kan nadelig zijn voorde EU.

Japan is ’s werelds grootste importeur van varkensvlees en dus is het een belangrijke markt om de druk op de markt van de Europese Unie te verlichten. Het marktaandeel van de EU staat echter onder druk en nu Mexico volledig toegang heeft gekregen tot de Japanse markt, neemt de druk op de EU verder toe.

In de eerste 11 maanden van 2015 voerde het Aziatische land in totaal 722.859 ton vers en bevroren varkensvlees in. Dit is een daling van 6,4 procent die voornamelijk op rekening van de EU komt. Met 245.345 ton leverde de EU namelijk 17 procent minder varkensvlees aan Japan terwijl de invoer uit niet EU-landen stabiel bleef.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht dat de Japanse import in 2016 verder afzwakt dor een groei van de varkensstapel, die herstellende is van een PED-epidemie die in 2014 huishield in de sector. Hierdoor voert Japan in 2016 1,6 procent minder varkensvlees in.

Japan wil meer concurrentie tussen de varkensvlees-exporteurs

Omdat de Japanse varkensvleesconsumptie in 2016 verder stijgt, is het land opzoek naar manieren om de concurrentie op de markt te vergroten. Nu Mexico volledig vrij is verklaard van klassieke varkenspest, krijgt het land toestemming meer varkensvlees te leveren aan het Aziatische land. Voorheen waren alleen de staten Baja California, Chihuahua, Sinaloa, Sonora, Yucatan and Jalisco vrij van deze ziekte. Hierdoor wist Mexico in 2015 53.168 ton varkensvlees af te zetten in Japan. Het land heeft dus is dus geen onbekende op de Japanse markt en nu het volledig toegang heeft tot Japan, kan het de positie verder uitbouwen, wat mogelijk ten koste gaat van de EU. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden