Verschillen blijven klein

Brussel ziet varkensprijs in 2016 voorzichtig stijgen

4 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Meer dan voldoende aanbod in combinatie met een teruglopende vraag en beperkte exportmogelijkheden leidden in 2015 tot sterke dalingen van de varkensprijzen. De Europese Commissie verwacht dat de druk in 2016 iets afneemt, waardoor de prijzen voorzichtig stijgen.

Door het buitengewoon ruime aanbod en de beperkte afzetmogelijkheden, kwam de gemiddelde varkensprijs in de EU van klasse E varkens over 2015 uit op 1,40 euro. Dit is een daling van 11 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In Nederland en Duitsland vielen de prijzen gemiddeld 12 en 10,4 procent lager uit dan het voorgaande jaar. In Spanje was sprake van een prijsval van 17,7 procent.

Krimpende zeugenstapels in verschillende landen wijzen op een productiedaling in 2016

Na het dramatische prijsverloop in 2016 kan de varkensmarkt wel een opsteker gebruiken en als het aan de Europese Commissie ligt, komt die opsteker er ook. De Europese commissie verwacht namelijk dat de productie in de EU afneemt. In verschillende landen zijn in november en december aanzienlijk minder varkens geteld. Zo daalde het aantal drachtige zeugen in Frankrijk met 2,8 procent, was in Duitsland sprake van een daling van 4,3 procent en de Poolse drachtige zeugenstapel kromp met maar liefst 16,5 procent. Door het lage prijsniveau verwacht de Europese Commissie dat ook de varkensstapels in andere landen teruglopen.

Door de afzwakkende productie rekent de EU erop dat de prijzen in de eerste helft van 2016 kunnen werken aan herstel. Top Agrar meldt dat de gemiddelde notering in de eerste zes maand hoger uitvalt dan in 2015 toen de gemiddelden in Nederlanden Duitsland op respectievelijk 1,33 en 1,41 euro uitkwamen. Wel geeft de commissie aan dat de verschillen beperkt zijn. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Aantal fokzeugen zit weer in de lift

Nieuws Varkens

Daling van de varkensstapel vlakt af

Nieuws Varkens

Duits onderzoek: derde zeugenhouders bouwt af

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensstapel op laagste punt in 40 jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden