Situatie nog steeds slecht

Verlies Deense varkenssector loopt terug

11 Februari 2016

De gemiddelde Deense varkensprijs daalde in 2015 met 10,8 procent en hoewel de sterke daling van de opbrengstprijzen de winstgevendheid van varkensbedrijven zwaar onder druk zette, zijn de verliezen in verschillende takken wel teruggelopen. Desondanks is 2015 opnieuw een dramatisch jaar geweest, zeggen de adviesbureaus LMO, LandboSyd en LandboNord.

Vooral gesloten bedrijven wisten in 2015 een positiever resultaat te behalen, terwijl juist deze bedrijven in 2014 nog forse verliezen van gemiddeld 43.141 euro per bedrijf boekten. In 2015 boekten gesloten bedrijven in Denemarken een gemiddelde nettowinst van 8.306 euro.

Vleesvarkenshouders zagen het gemiddelde verlies met 9.650 euro teruglopen tot 26.394 euro, maar in deze tak zijn de verschillen groot. De 15 procent best presterende bedrijven hadden een kostprijs van 1,32 euro per kilo, waar het gemiddelde op 1,42 euro per kilo lag. De adviesbureaus zien hierdoor nog steeds economisch potentieel in de vleesvarkenshouderij.

Dankzij lagere voer- en energieprijzen vielen de kosten aanzienlijk lager uit

Volgens de adviesbureaus LMO, LandboSyd en LandboNord is dit te danken aan de kosten, die door gedaalde kosten voor voer en energie aanzienlijk lager uitvielen. ‘Wij zien dat de varkenssector in 2015 een aanzienlijke efficiëntieslag heeft weten te maken’, zegt Carsten Kragh Paulsen, directeur van LMO, die hiermee een positieve ontwikkeling wil aanstippen. ‘Zeugenhouders hebben de gemiddelde worpgrootte op weten te voeren met een halve big per zeug en vleesvarkenshouders hebben de kosten laag weten te houden. Het bevestigt ons beeld dat het de goede kant op gaat in de varkenssector.

De verbeterde efficiëntie wist echter niet te voorkomen dat de zeugenhouderij forse verliezen boekte in 2015. Gemiddeld daalde de winst met 64.700 euro naar 131.000 euro per bedrijf. Er waren echter ook bedrijven die de winst met 50.200 euro teruglopen tot 57.500 euro.

Toch waren er ook in de zeugenhouderij bedrijven die zich onderscheidden en dit werd met name bepaald door de markt waarop ze zich richtten. Anders Andersen, directeur van LandboSyd, verklaarde tegenover Landbrugs Avisen dat met name de bedrijven die op de binnenlandse markt actief waren, de verliezen wisten te beperken. ‘Juist de bedrijven die afhankelijk waren van de export kregen in 2015 een flinke financiële klap te verwerken.’

‘Hoewel de inkomsten in sommige takken enigszins stegen, zijn de financiële resultaten in de varkenshouderij helaas opnieuw dramatisch te noemen,’ zegtvergt Jakob Nørgaard, directeur van LandboNord. ‘Dit is echt dramatisch voor een land dat zich zo sterk richt op de export. Het resultaat is niet alleen onbevredigend en ontoereikend, het zorgt ook voor uitdagingen in 2016. Om de verliezen te verkleinen, is een varkensprijs van minimaal 1,47 euro nodig.’ 

Regenradar
Powered by Agroweer
Barsten in groeitrend Deense varkensstapel

Nieuws Varkens

Barsten in groeitrend Deense varkensstapel

Poolse boer verkoopt graan en doet varkens in de ban

Nieuws Varkens

Poolse boer verkoopt graan en doet varkens in de ban

Denen breiden zeugenstapel verder uit

Inside Varkens

Denen breiden zeugenstapel verder uit

Brexit vergroot Chinees aandeel in Deense export

Inside Varkens

Brexit vergroot Chinees aandeel in Deense export

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief