Dankzij grote bedrijven

Russische varkensproductie groeit verder

12 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Rusland sloot in 2014 de grenzen voor geïmporteerd varkensvlees en sindsdien maakt de binnenlandse productie een sterke groei door. De stijging heeft ook doorgezet in 2015, zo blijkt uit cijfers van het Russische ministerie van Landbouw

3,96

miljoen

ton varkensvlees produceerde Rusland in 2015

Rusland heeft in 2015 in totaal 3,96 miljoen ton varkensvlees geproduceerd. Dit is een stijging van 3,8 procent ten opzichte van 2014. De stijging komt vooral op naam van grote, industriële bedrijven, die de productie met 8,3 procent zagen stijgen tot 3,09 miljoen ton.

De productie van kleine, huishoudelijke bedrijven daalde juist sterk. In 2014 waren deze bedrijven nog goed voor ongeveer één miljoen ton varkensvlees, maar in 2015 produceerden deze bedrijven 9,5 procent minder varkensvlees.

De reden dat de productie van kleine, huishoudelijke bedrijven sterk is gedaald, is Afrikaanse varkenspest. Rusland slaagt er niet in de ziekte volledig onder controle te krijgen. Uit gegevens van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid blijkt dat het meest recente geval in week 4 is geconstateerd in het westen van Rusland. Ook concurrentie met andere bedrijven speelde een rol in de productiedaling van deze bedrijven . Daarnaast ontmoedigt de Russische overheid deze manier van varkens houden omdat ze een groter risico geven op verspreiding van ziekten, zoals Afrikaanse varkenspest.

Vladimir Labinov, binnen het Russische ministerie van Landbouw verantwoordelijk voor de veehouderij, is blij met de groei die de varkenssector doormaakt. ‘Het versneld vervangen van de import, die door de grenssluitingen is weggevallen, is één van de belangrijkste uitdagingen waar de sector voor staat. Het is van belang dat met name grote, industriële bedrijven deze groei bewerkstelligen.’

Om de productie de komende jaren verder op te voeren, heeft het Russische ministerie van Landbouw een speciaal programma in het leven geroepen dat als doel heeft de weggevallen varkensvleesimport op te kunnen vangen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden