Sector groeit en boekt winst

Spaanse varkenssector stoot Duitsland van troon

18 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Duitse varkensmarkt is de koppositie op de Europese markt kwijt. Het land was jarenlang de onbetwiste en grootste producent van de EU, maar is voorbijgestreefd door Spanje. Bovendien weet Spanje de export zowel qua volume als qua inkomsten te vergroten. 

Volgens de cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat, is het totaal aantal varkens in Spanje het afgelopen jaar met 6,8 procent toegenomen tot ruim 28 miljoen dieren. De Duitse populatie nam juist met 2,8 procent af, tot ongeveer 27 miljoen varkens.

De groei van de Spaanse varkenshouderij komt voornamelijk doordat er flink wordt geïnvesteerd in dierplaatsen. Blijkbaar liggen Spaanse varkens goed in de markt, want de export binnen de EU steeg met maar liefst 13 procent in de eerste negen maanden van 2015. Vooral de noordelijk buren uit Frankrijk importeerden veel uit Spanje, het totale exportvolume tussen de landen steeg met 7 procent.

De totale exportwaarde steeg met 1,95 miljard euro

Ook in andere EU landen is Spaans varkensvlees in trek. Ondanks dat de populatie fors toeneemt, is het niet zo dat de Spanjaarden ongevoelig zijn voor het Europese overaanbod. In de eerste negen maanden van 2015, daalde de prijs met gemiddeld 9 procent. Bovendien steeg niet alleen het volume, maar ook de waarde. Spanje verdiende in de eerste negen maanden 1,95 miljard euro met de varkensvleesexport, wat een stijging van 6 procent is.

Ook de DUitsers wisten de vleesexport te vergroten, ondanks de gekrompen varkensstapel. Wel vindt er een verschuiving plaats tussen de landen, want de handel naar Italië, het belangrijkste afzetland van de Duitsers, kromp met 3 procent. De export naar China nam daarentegen fors toe tot ruim 84.000 ton, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2014. De totale exportwaarde daalde in de eerste 9 maanden wel met 2,6 miljard euro, dit was een afname van ongeveer 6 procent.

Voor 2016 verwachten deskundigen dat de tweestrijd tussen Spanje en Duitsland, om de meest geproduceerde kilo’s, voorlopig nog wel wordt beslist in het voordeel van de Duitsers. Dit komt voornamelijk doordat Duitse vleesvarkens een hoger slachtgewicht hebben. Of Duitsland deze positie wel kan behouden is maar zeer de vraag, want ook op dit punt nadert Spanje de Duitse grootmacht, die lange tijd schijnbaar onomstreden in de Europese Unie was.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden