Van Dam benoemt commissie

Nijpels gaat advies geven over toekomst veehouderij

18 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 18 reacties

Ed Nijpels gaat een commissie leiden die zich gaat buigen over de toekomst van de Nederlandse veehouderij. Dit laat Martijn van Dam, staatssecretaris van Landbouw, weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De commissie moet rond de zomer met voorstellen komen, waarbij volgens Van Dam het doel moet zijn om de Nederlandse veehouderij in een hogere versnelling te verduurzamen. 'Deze verdere verduurzaming moet leiden tot betere maatschappelijke inbedding van de intensieve veehouderij', schrijft Van Dam. Hij ziet het werk van de commissie als een vervolg van advies ‘Al het vlees duurzaam in 2020’ van een commissie die onder leiding stond van oud-Vion topman Daan van Doorn.

In de commissie zit geen enkele afgevaardigde uit de sector zelf

Opvallend genoeg zit in de commissie die de komende maanden aan de slag gaat om de koers van de Nederlandse veehouderij in te stippelen geen enkele afgevaardige uit de sector zelf. Naast VVD-coryfee Nijpels, die grossiert in voorzitterschappen van commissies zoals onder meer voor energie, nemen Joszi Smeets, Martin Scholten, Felix Rottenberg, Ruud Huirne en Hans Hoogeveen zitting in de commissie.

Joszi Smeets is directeur van Youth Food Movement, een jongerenbeweging die een andere aanpak en beleving van voedselproductie nastreeft. Recent pleitte zij op twitter bijvoorbeeld nog om 'een verandering van het voedselsysteem te realiseren waarbij koplopers die het echt anders doen worden beloond.' Martin Scholten is directeur van de Animal Sciences Group, onderdeel van kennisgigant Wageningen UR. Zijn rol is zo goed als zeker het aandragen van de kennis om de verduurzaming te bewerkstelligen.

Felix Rottenberg is een PvdA-kopstuk en is onder meer bekend met de landbouw met de debatbijeenkomsten over de voedselproductie die worden georganiseerd in de Amsterdamse De Rode Hoed. In maart staat bijvoorbeeld nog een serie van vijf landbouw- en voedseldialogen, getiteld Vluchtelingen, landbouw en voedsel, onder zijn voorzittersschap op de agenda. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het verval van de voedselproductie in ontwikkelingslanden, welke invloed het Europese landbouw- en handelsbeleid daar op heeft en de EU kan doen om doen om boeren in ontwikkelingslanden te helpen.

Ruud Huirne is directeur Food & Agri van Rabobank Nederland en staat met Scholten het dichtst bij de agrarische praktijk. De gewezen directeur van het LEI kijkt binnen de commissie vrijwel zeker ook naar de financieerbaarheid van de voorstellen die worden uitgewerkt. Hans Hoogeveen tot slot is directeur-generaal Agro bij het ministerie van Economische Zaken, oftewel als topambtenaar de rechterhand van Van Dam. 

Van Dam lijkt met de samenstelling van de commissie, zonder agrarische praktijk, te kiezen voor advies waarbij hij - zoals hij in de brief schrijft - de maatschappelijke inbedding van de veehouderij in de maatschappij centraal staat. Oftewel, vrij vertaald: de veehouderij moet zich meer schikken naar de maatschappelijke wensen en minder naar de economische drijfveren.

Wat niet betekent dat er al veel is gedaan, laat Van Dam weten. Zo zijn er nieuwe marktconcepten gekomen voor kip en varkensvlees. Is er een uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij, de Alliantie Verduurzaming Voedsel, Duurzame Zuivelketen en het recept Duurzaam Varkensvlees. Van Dam noemt het in de brief aan de kamer een goede basis om verdere stappen te nemen. 

Doorgaans wordt onder de intensieve veehouderij varkens, pluimvee en kalveren verstaan, maar gezien de duurzame zuivelketen specifiek genoemd wordt mag worden aangenomen dat ook melkveehouders in de aanbevelingen meegenomen worden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
18 reacties
Wim 18 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10868303/Nijpels-gaat-advies-geven-over-toekomst-veehouderij-]Nijpels gaat advies geven over toekomst veehouderij[/url]
En in de rest van de EU melkte men verder....
tonny 18 Februari 2016
Sieta had goed in deze commissie gepast
Ton Westgeest 18 Februari 2016
Naast VVD-coryfee Nijpels, die grossiert in voorzitterschappen van commissies zoals onder meer voor energie, nemen Joszi Smeets, Martin Scholten, Felix Rottenberg, Ruud Huirne en Hans Hoogeveen. Geweldig van Dam! Wat een geweldig team, had Opstelten en mevr. Leemhuis daar ook niet goed bijgepast? Hier kunnen we wel heel veel van verwachten......
Adriaansens 18 Februari 2016
Houdt het dan nooit op? Die Nijpels kan aantoonbaar niks. En Rottenberg is volstrekt getikt.
Wat zit er voor uitzendbureau in Den Haag voor notoire politieke mislukkelingen?
Beloning voor de laatste leden van overleden politieke partijen?
jan 18 Februari 2016
De uitkomst staat al vast met zulke anti landbouw zwamneuzen.
Dit wordt de volgende dolksteek in de rug.
Het is overduidelijk de landbouw moet kosten wat het kost grondig gereduceerd worden
schoenmakers1 18 Februari 2016
we hadden met van dam als oppperhoofd ook niet anders verwacht
o ,o 19 Februari 2016
geen hinder van enige kennis
AH 19 Februari 2016
Eerst willen ze dat we op de wereldmarkt produceren en nu zitten wij met de problemen lage melkprijs en fosfaatrechten . Hoeveel problemen krijgen we nog extra door deze mensen die geen affiniteit hebben met de melkveehouderij.
boertje 19 Februari 2016
gewoon de grens over gooien dat gespuis
niksnutten en zakkenvullers dat is al wat er bij elkaar geraapt is
zo zie je maar als eenmaal naam hebt gemaakt in Den Haag is er altijd weer een eikel bereid je in het pluche te helpen.
koetje3 19 Februari 2016
Wanneer worden we in Nederland eens een keer TROTS op wat we zijn.
In heel Europa kijkt men met argus ogen naar de Nederlandse landbouw.
zelfs wereld wijd is het dieptreurig gesteld als je rekent dat in Nederland een antibiotica reductie van 65% is gehaald terwijl er wereld wijd een toename is van 65% antibiotica. Wordt er hier in Nederland geneuzeld over weide toeslag van €750,= en kalfjes bij de koe! Laten ze de innovatieve kant van onze sector eens een keer belonen!
geert 19 Februari 2016
Nijpels heeft geen snars verstand van landbouw,alleen maar van goed betaalde baantjes.
geert 19 Februari 2016
Nijpels gaat zeggen ,maak van de landbouw in Nederland maar natuur ,dan zijn we van die problemen af.Van Dam is ten einde raad met de fosfaatrechten en gaat dan deze uitspraak omarmen ,omdat hij zich dan weer mooi achter Nijpels kan verschuilen.Het belang van de landbouw voor economie zal hun een worst zijn
geert 19 Februari 2016
Nijpels zal adviseren om van de landbouw allemaal natuur te maken. Hier kan Van Dam weer mee verder en heeft zelf niks gezegd
petatje 20 Februari 2016
geert schreef:
Nijpels zal adviseren om van de landbouw allemaal natuur te maken. Hier kan Van Dam weer mee verder en heeft zelf niks gezegd

Precies Geert zo worden die spelletjes gespeeld. Na afloop wast iedereen inclusief LTO zijn handen in onschuld en de boertjes zijn de pineut!
geert 20 Februari 2016
Nijpels schrijft even een vernietigend rapport over de landbouw krijgt een riante vergoeding en is dan weer weg ,van Dam kan weer verder .
poldes 20 Februari 2016
Nijpels had kennis van zaken.
Begin jaren 80 wist deze dat hier en in Duitsland de bossen allemaal dood gingen(toppen van de bomen waren al afgestorven) door de ammoniak uitstoot van onze intensieve veehouderijen.
Deze kennis zal hij NU dan wel weer inzetten.
Je hebt tenslotte kennis van zaken.
geert 21 Februari 2016
Poldes ,die foto,s die toen in de krant stonden waren gemaakt in Tsjechie ,in een gebied met veel zware industrie{veel hoogovens]. Daar werden de toenmalige Tweede Kamerleden mee geconfronteerd,alsof het Nederland was,er wordt toen meteen gevraagd waar die foto,s gemaakt waren ,ze konden geen plek in Nederland aanwijzen. Zo worden we belazerd.
boerin uit Hulten (NBr) 21 Februari 2016
Nijpels is de perfecte man voor deze commissie. Hij is slim, onbevooroordeeld en heeft van huis uit veel hart voor de zelfstandig ondernemer. Nijpels weet als geen ander hoe de economie in elkaar steekt. Aangezien de landbouw erg belangrijk is in onze economie zal hij de boeren niet teleurstellen. Daarbij komt dat hij weet hoe hij verslagen en onderzoeken moet interpreteren. Zoals wie vanuit welke hoek wat schrijft. Ik heb er alle vertrouwen in!
poldes 21 Februari 2016
boerin in hulten,
ik denk dat Mijnheer: Nijpels een respectabel man is.
ik denk ook dat Mijnheer Nijpels te vertrouwen is.
Ik heb het idee dat deze Mijnheer Nijpels voorheen de bomensterfte bij de boeren onder gebracht heeft,omdat deze dit niet konden weerspreken op dat moment. maar is dit deskundigheid of goed advies geweest ?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden