Heropening grens dichterbij

WTO velt oordeel over Russische varkensboycot

19 Februari 2016 - 1 reactie

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) gaat in april een uitspraak doen over het embargo dat Rusland begin 2014 instelde voor varkensvlees uit de Europese Unie.

Hoewel er geen exacte datum bekend is gemaakt, geeft de aankondiging de worstelende varkensmarkt een klein beetje hoop. Mocht de WTO besluiten dat de grenssluiting voor varkensvlees onrechtmatig is en heft Rusland het handelsembargo niet op, dan kan de geschillencommissie van de WTO Rusland handelsbeperkende maatregelen opleggen. Rusland sloot de grens in januari 2014 nadat Afrikaanse varkenspest was aangetroffen binnen de grenzen van de Europese Unie. Voor de grenssluiting was Rusland goed voor 25 procent van de varkensvleesexport van de EU.

Het embargo is inmiddels een langslepende discussie geworden in de Europese vleesindustrie. De Europese Commissie beschrijft het handelsembargo als discriminerend, onevenredig en niet wetenschappelijk onderbouwd. Als poging om het handelsembargo op te lossen hebben Martin Merrild en Thomas Magnussen, voorzitters van Copa-Cogeca (de Europese koepelorganisatie van landbouworganisaties) een brief geschreven aan EU president Jean-Claude Juncker met als oproep om de handel in varkensvlees tussen de EU en Rusland zo snel mogelijk weer in gang te zetten.

‘De urgentie is zeer groot omdat Rusland een grote afnemer is die geïnteresseerd is in producten als vet en reuzel’, Stellen Merrild en Magnussen in de brief. Het heropenen van de grenzen is voor alle partijen de beste oplossing. Russische consumenten kunnen zodoende opnieuw profiteren van Europese varkensvlees en daarbij geeft het verlichting in de EU begroting.'

Aangenomen is dat Juncker, nadat hij de brief ontvangen heeft, eigenhandig contact heeft gezocht met zijn collega-politici in Rusland met de oproep om de sanitaire en fytosanitaire (SPS) beperkingen op te heffen.

‘Er zijn geen aanwijzingen dat de Russen aanstalten maken om eigenhandig de restricties te verlichten’, aldus persvoorlichter Amanda Cheesley van Copa-Cogeca.

De aankondiging van de WTO stemt de EU en Copa-Cageca positief. OP 30 juni 2014 bevestigde de EU dat de zaak was voorgelegd aan de WTO, maar normaal doet de WTO er veel langer over om een oordeel te vellen. 

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Gijs 22 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10868321/WTO-besluit-over-illegaliteit-Russische-varkensban]WTO besluit over illegaliteit Russische varkensban[/url]
Het zou goed zijn als de grens weer los gaat desondanks zijn de relaties verstoord welke twee jaar stil hebben gelegen. Wij zijn een speelbal van het politieke toneel geworden. Varkenspest werd het genoemd maar het probleem ligt breder. Hopelijk denkt men eens nuchter na zodat de agrarische sector weer enigszins normaal kan functioneren.
Perfect Crime 3 Maart 2016
Misschien eens wat minder naar Washington luisteren (dat Rusland wil buitensluiten) en de idiote sancties tegen Rusland opheffen...?
Rusland is meer Europees dan islamitisch terreurland Saoedi Arabië waarmee het Westen wel volop handelt en wandelt...
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

Nieuws Vlees

Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Russische exportban zet kunstmestmarkt op scherp

Inside Kunstmest

Russische exportban zet kunstmestmarkt op scherp

EU nu topimporteur agriproducten uit Rusland

Nieuws Import

EU nu topimporteur agriproducten uit Rusland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief