Waar naar toe met varkens?

Sluiting Hilckmann griezelig voor varkenssector

26 Februari 2016 - Eric de Lijster - 6 reacties

Het besluit van vleesconcern Hilckmann om te stoppen met het slachten en verwerken van varkens en runderen, is illustratief voor de uiterst precaire situatie in de Nederlandse varkenshouderij. Dit valt op te maken uit de reacties vanuit de handel en industrie. En waar moeten de 20.000 varkens komende week naar toe?

Het nieuws van de sluiting van Hilckmann woensdagavond is in de varkenssector het gesprek van de dag. De slachterij, met een weekcapaciteit tot 25.000 varkens, houdt er met ingang van komende week mee op. Het baart Aalt Posthouwer, eigenaar van varkenshandel Posthouwer-Boerkamp uit Wilp, grote zorgen. 'Het laat zien dat er veel meer aan de hand is in de varkensmarkt. Ik vind het griezelig wat nu gebeurt. Er zit zo weinig geld in de sector.'

Het laat volgens Posthouwer zien dat niet alleen in de vleesvarkens- en zeugenhouderij de marges flinterdun zijn, maar ook verderop in de keten amper geld wordt verdiend. 'Elke slachterij werkt tegenwoordig superefficiënt om nog wat te kunnen verdienen, maar dat maakt de bedrijven kwetsbaar bij tegenslagen. Dat maakt het voorbeeld van Hilckmann nu wel duidelijk.'

Varkenshouders die aan Hilckmann leverden, moeten nu op zoek naar een andere bestemming voor de dieren. Dat gaat waarschijnlijk geen eenvoudige klus worden, vermoedt Posthouwer. 'Hilckmann werkte niet met conceptvarkens, die tegenwoordig zeker in Nederland veel zijn gevraagd. Daarbij hebben de slachterijen waarschijnlijk weinig trek de capaciteit uit te breiden op de huidige overvolle varkensmarkt. Veel varkens worden dan ook waarschijnlijk naar Duitsland afgezet.'

Bart Camps, eigenaar van Varkenshandel B. Camps in Oostrum, is minder bezorgd over het herplaatsen van de varkens die normaliter naar Hilckmann hadden gegaan. 'Ik heb contacten met meerdere slachterijen, dat komt wel goed.' In zijn totaal heeft de sluiting van Hilckmann in zijn ogen dan ook een betrekkelijk beperkt effect op de huidige varkensmarkt. 'Aan het totaal aanbod verandert uiteraard niets.' 

Camps benadrukt het een 'heel moedig besluit' te vinden van de familie Hilckmann om de stekker uit het bedrijf te trekken. Volgens hem zijn de varkenshouders vandaag keurig door Hilckmann betaald voor de laatst geleverde varkens. 'Dat verdient respect.' Hij noemt het spijtig dat Hilckmann het hoofd niet boven water heeft weten te houden, ondanks dat vanuit China drie keer de broodnodige exportvergunning was toegezegd. 'Ze hebben met de eindstreep in zicht enorm veel pech gehad.'

Toegang tot de exportmarkten is enorm belangrijk voor Nederlandse vleessector

De sluiting van Hilckmann laat zien dat de vleesindustrie de export nodig heeft om te komen tot een rendabele vierkantsverwaarding van het varken, merkt Dé van de Riet, woordvoerder van het Centraal Orgaan voor de Vleessector (COV) op. 'In Nederland wordt vaak gesproken over gesloten ketens, maar je ziet dat export gewoon nodig is om rendabel te kunnen draaien. Toegang tot de exportmarkten is enorm belangrijk.'

De strubbelingen bij Hilckmann met de Chinese exportvergunning komen bij Slachterij Westfort bekend voor. ‘Wij weten uit eigen ervaring hoe slopend en tergend zulke processen zijn.’ Ook bij de nieuwe fabriek van Westfort in IJsselstein is de exportvergunning nog steeds niet rond. In dergelijke processen is het moeilijk om een vinger aan de pols te krijgen en de Chinese markt is niet makkelijk te doorgronden.

Westfort verwacht net als Camps dat de capaciteit die Hilckmann achterlaat relatief snel wordt opgevuld. ‘In Noordwest-Europa zijn voldoende slachterijen beschikbaar, die wel raad weten met wat extra varkens.’ De karkassen zijn in eerste instantie niet het probleem, de uitdaging ligt vooral in het uitsnijden en verwerken van het vlees. Maar de grootste uitdaging in deze tijd is het vinden van extra afzetmarkten’, meldt een woorvoerder van Westfort.

Wat de reactie op korte termijn is, durft Westfort zich niet uit te laten. ‘Het is aannemelijk dat de prijsnoteringen op korte termijn wel een reactie laten zien, maar dat valt niet te voorspellen. De markt dient zichzelf te herstellen’, aldus de zegsman van Westfort.

Vleesconcern Vion, Compaxo Vleeswaren BV en exportslachterij Gosschalk laten weten niet te willen reageren op de sluiting van Hilckmann.

Lees ook:
Vleesconcern Hilckmann houdt er mee op
Vrees voor nog lagere varkensprijs na Hilckmann
Welke invloed heeft sluiten Hilckmann op slachtcijfers?
Varkenssector moet juist in deze tijden eensgezind zijn

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.

Meer over

Hilckmann
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
john 25 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10868420/Sluiting-Hilckmann-griezelig-voor-varkenssector]Sluiting Hilckmann griezelig voor varkenssector[/url]
het vlees van hilckmann werd ook afgezet.

die afnemer(s) hebben een nieuwe leverancier nodig.

nieuwe leverancier heeft de vierkantsverwaarding door export naar china wel op orde en is daarmee wel rendabel(er)

gevolg: deze leverancier kan een betere varkensprijs uitbetalen. Hilckmann was in dit geval de rotte appel en kon geen betere prijs betalen en misschien ook maar beter ook dat ze dan uit de markt stappen.

Als ze slim waren gingen ze met hun handel naar Gorinchem die slachterij doet nu de helft maar mag wel exporteren naar China..
Jan Baars 25 Februari 2016
Ben heel benieuwd wanneer het kwartje gaat vallen dat een ieder gaat inzien dat de productie verlaagd moet worden. Niemand verdient iets en evengoed proberen sommige tegen de stroom in nog groter te worden. Gevolg nog lagere prijzen. De samenleving verandert nu eenmaal, er wordt minder vlees gegeten door een tweedeling in de maatschappij en het besef dat de bronnen niet oneindig zijn. Mikken op een onzekere markt als China is vragen om problemen.
Willem 25 Februari 2016
John jij reageert bijna op alle artikelen, maar als je d'r geen verstand van hebt
Reageer dan gewoon niet. Elke ondernemer die een beetje opgelet heeft vroeger op school tijdens de economie les, weet dat bij minder afnemers de prijs onder druk komt te staan, ten koste van de leverancier.
En een beetje respect voor de familie Hilckmann is wel op z'n plaats voor deze ondernemers beslissing om te stoppen met de verwerking. Er zijn veel varkenshouders die ook wel de handdoek in de ring zouden willen gooien als ze zouden kunnen.
john 25 Februari 2016
@ willem

economie in de varkensmarkt:

betaaal nooit meer dan de slechts presterende concurrent KAN betalen voor de inkoop.

En ja ik heb echt wel respect voor de familie hilckmann maar we zitten nu wel met zijn allen in een sector waar harde klappen vallen. Vorig jaar en nog steeds worden vermeerderingsbedrijven de nek omgedraaid in de loop van 2016 gaan er minder varkens komen en als je weet dat je de concurrentie niet aan kan vind ik het een wijs en moedig besluit om er mee te stoppen.
Luctor 25 Februari 2016
@john
Soort gelijke voorspellingen deed je ook al voor het jaar 2015.
Het is niet alleen triest voor de betrokken partijen maar ook voor de 107 vaste medewerkers. De varkens gaan hun weg wel vinden ze zullen alleen een beetje meer naar diesel stinken, wat op zijn beurt weer op het bord van de varkens houder terecht komt.
Abonnee
boereke 25 Februari 2016
John er zijn maar 2 slachterijen die goed verdienen ,van rooij/tonnies hier moeten we het als boer zeker niet van hebben.
Harold 26 Februari 2016
Zou het kunnen zijn dat de gehele fabriek zeer binnenkort in oosteuropa uit de grond zal herrijzen?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden