Concern komt afspraken niet na

Nijmegen ziedend op Hilckmann en wil geld terug

29 Februari 2016 - Eric de Lijster - 7 reacties

De gemeente Nijmegen is ziedend op vleesconcern Hilckmann, die vorige week bekend heeft gemaakt per direct te stoppen. Nijmegen heeft besloten beslag te laten leggen op de bezittingen van het slachthuis, de vleeshandel en haar bestuurders.

Hilckmann komt volgens de gemeente de afspraken niet na die zijn gemaakt over de verhuizing van het vleesconcern naar Haps. Deze gaat nu niet door vanwege de sluiting. Nijmegen eist daarom van de familie Hilckmann miljoenen terug die de gemeente aan het bedrijf heeft betaald, als onderdeel van het totale verhuizingsplan. Het steekt Nijmegen bovendien dat de bestuurders van Hilckmann geen direct overleg willen met de gemeente, maar zich verschuilen achter een advocaat.

Dit blijkt uit een brief van het College van burgemeester en wethouders van Nijmegen in een brief aan de gemeenteraad en berichten in De Gelderlander. Hilckmann maakte eind vorige week bekend te stoppen, met name doordat er geen exportvergunning op China kon worden verkregen. Hierdoor stonden de marges in de varkensvleesketen zodanig onder druk dat het familiebedrijf geen andere uitweg zag dan ermee op te houden. 

21

miljoen euro

heeft Nijmegen aan Hilckmann betaald voor de bestaande locatie en om de verhuizing naar gemeente Cuijk mogelijk te maken 

Vorig jaar had Hilckmann echter een deal gesloten met de gemeente Nijmegen om de slachterij in Nijmegen te verkopen, om zo plaats te maken voor woningbouw. Hilckmann ging hierbij een nieuwe slachterij bouwen in de gemeente Cuijk voor 65 miljoen euro. Volgens deze afspraken, zo schrijft de gemeente, kocht Nijmegen in 2015 voor 27,6 miljoen euro de bestaande locatie. Van deze koopsom is 21 miljoen euro direct betaald bij aankoop, waarna het resterende bedrag vrijviel als de nieuwbouw in Cuijk was gerealiseerd.

Daarbij sprongen de provincies Gelderland en Noord-Brabant ook met financiële steun in de vorm van miljoensubsidies en financiering van de koopsom bij. Tijdens het maken van dit afsprakenpakket is de gemeente Nijmegen volgens College van B&W door Hilckmann nooit op de hoogte gesteld van de precaire financiële situatie door het ontberen van de exportvergunning op China.

Nu de verhuisdeal niet doorgaat, wil de gemeente Nijmegen de koopsom terug. Dat is ook de reden van de beslaglegging. Diverse politieke partijen in de gemeenteraad hebben al vragen gesteld, waarbij de strekking is dat Hilckmann de miljoenen moet terugbetalen. 

Lees ook:
Vleesconcern Hilckmann houdt er mee op
Sluiting Hilckmann griezelig voor varkenssector
Vrees voor nog lagere varkensprijs na Hilckmann
Welke invloed heeft sluiten Hilckmann op slachtcijfers?
Varkenssector moet juist in deze tijden eensgezind zijn

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.

Meer over

Hilckmann
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
Krulstaart 29 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10868479/Nijmegen-ziedend-op-Hilckmann-en-wil-geld-terug]Nijmegen ziedend op Hilckmann en wil geld terug[/url]
Wat een onzin.
Als de gemeenteraad niet wist van de financiële situatie bij Hilckmann dan hadden ze hun huiswerk moeten doen (KvK, etc). Ofwel ze zijn in al die jaren te lam geweest zich te verdiepen in de situatie.
Wilfred Kemphaan 29 Februari 2016
Hieruit blijkt wel dat de gezusters Hilckmann een stuk slimmer zijn dan we hadden gedacht. Een flinke bak overheidsgeld cashen, 250 man op straat zetten en zelf heerlijk gaan rentenieren. En nog spreekt de meerderheid vol liefde en affectie over Hilckmann. Bizar.
janvang 1 Maart 2016
Naar mijn stellige mening is de gemeente Nijmegen 21 miljoen kwijt voor de aankoop van grond incl. gebouwen. Dat is een normale deal. Als ze niet bouwen in Haps zal over de 6,6 miljoen nog onderhandeld worden. Dit bedrag is de stok achter de deur dat ze uit Nijmegen vertrekken en hun onroerend goed daar opleveren.
Naar mijn mening heeft Hilckmann een goede deal gesloten zeker in deze onzekere tijden.
Ik vermoed wel dat ze de provinciale subsidies terug moeten betalen als daar goede schriftelijke afspraken aan ten grondslag liggen.
Luctor 1 Maart 2016
Hieruit blijkt maar weer hoe er met belasting centen wordt omgesprongen.
Ga er toch vanuit dat dit het bedrag is voor het ontroerend goed en zal de gemeente hier toch ook de eigenaar van zijn. Mocht de akte van levering nog moeten plaats vinden zal het een verhuis premie zijn die moeilijk is terug te vorderen doordat deze zeer waarschijnlijk aan het bedrijf is uit gekeerd en het bedrijf leeg is. Wat maakt het uit het feestje is gevierd.
andre 2 Maart 2016
Zoals te lezen is, betaalt de gemeente Nijmegen voor Hilckmann, en de resterende wordt pas betaalt als er in Haps nieuw gebouwd is, dus Nijmegen vist achter het net.
Robin 3 Maart 2016
Zo zie je maar weer dat Politici geen ondernemers zijn ,en dat soort mensen regeert Nederland met het gevolg dat het in Nl slecht gaat met veel bedrijven.
Fam. Hilckmann gefeliciteerd en snel aks mogelijk dit zo genaamde democratische dit land verlaten .Het resterende bedrag zou het garantie kapitaal zijn voor nieuwbouw,nou dat hoeft dan niet meer betaald worden.Zo heeft Hilckmann zich aan de afspraak gehouden gebouw opgeleverd,nieuwbouw vindt niet plaats weg resterend bedrag.
J.blaakmeer 3 Maart 2016
Geld tergvorderen bij wethouder en ambtenaren. Wat een sukkels. Wetgeving tav onschendbaarheid van ambtenaren afschaffen.
th. scheers 4 Maart 2016
Kan men zien wat voor slimmeriken er bij de gemeente Nijmegen werken.
Maar via de W.O.Z. aanslagen willen ze het geld weer terug halen
bij de burgers door n'' verhoging van meer dan 20 % door te voeren !
Laat de betreffende ambtenaren het zelf betalen. Gewoon beslag laten leggen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden