EU belangrijkste markt

Spaanse handelsgeest voert varkensexport flink op

3 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Heel varkenshoudend Europa kijkt met jaloerse ogen naar Spanje. De Spaanse varkenssector groeit namelijk verbijsterend snel en slachterijen weten het vlees ook nog goed te vermarkten. In 2015 steeg de varkensvleesexport met maar liefst 17 procent.  

Op alle grote afzetmarkten werd meer dan 5 procent groei gerealiseerd

Dit valt op te maken uit cijfers van de Spaanse belastingdienst. De Spaanse handelsgeest is goed op dreef, want op bijna alle grote afzetmarkten zijn groeicijfers van meer dan 5 procent gerealiseerd. Blijkbaar valt Spaans varkensvlees goed in smaak bij de Chinezen, want de exportcijfers groeiden daar met 72 procent. Ook op andere markten buiten de EU nam de groei expliciet toe. In absolute aantallen steeg de export met een kleine 200.000 ton tot 1,23 miljoen ton.

Verreweg het meeste Spaanse vlees blijft nog steeds binnen de EU, want 71 procent van het totaal wordt vermarkt op Europees grondgebied. Ondanks dat de Europese markt stroef verloopt, weten de Spanjaarden nog steeds meer vlees te slijten in Frankrijk en Italië. Al met al dumpten de Spanjaarden ruim 90.000 ton meer op de Europese vleesmarkt. De totale omzet van de Spaanse vleesindustrie steeg met 6 procent tot 2,65 miljard euro.

Afgelopen jaar steeg het aantal zeugen in Spanje met ruim 5 procent. Met de groeiende varkensstapel en de stabiliserende binnenlandse vleesconsumptie is de verwachting dat Spanjaarden – in de komende jaren - nog nadrukkelijker aanwezig zijn op de Europese vleesmarkt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden