Valide deal gesloten

Hilckmann pareert kritiek van gemeente Nijmegen

3 Maart 2016 - Eric de Lijster

Het gestopte vleesconcern Hilckmann pareert de kritiek en de discussie die binnen de gemeente Nijmegen leeft over de verkoop van het slachthuis. Volgens directeuren Dominique en Kathelijne Hilckmann zijn er onjuiste gegevens verstrekt aan de media en de gemeenteraad.

Dit meldt Hilckmann, eigenaar van Slachthuis Nijmegen en Vleeshandel Hilckmann, in een verklaring. De gemeente Nijmegen liet eerder weten op zijn zachts gezegd not amused te zijn van het besluit van Hilckmann om met alle activiteiten te stoppen. Dit besluit is genomen midden in een verhuisproces van de huidige locatie in Nijmegen, waar Hilckmann weg moet voor woningbouw, naar een nieuw te bouwen complex in de gemeente Cuijk.

27,6

miljoen euro

bedraagt koopsom voor opstallen van net gesloten Slachthuis Nijmegen

Nijmegen heeft besloten beslag te laten leggen op de bezittingen van het slachthuis, de vleeshandel en haar bestuurders. Nijmegen eist van de familie Hilckmann miljoenen terug die de gemeente aan het bedrijf heeft betaald, als onderdeel van het totale verhuizingsplan. Volgens Hilckmann is er echter niets mis met de koopsom van 27,6 miljoen euro die vorig jaar met de gemeente is afgesproken voor de locatie, of specifieker: enkel de opstallen.

Dit bedrag komt volgens Hilckmann vrijwel overeen met een taxatie die de provincie Noord-Brabant, waarna het vleesconcern had verhuisd, had laten opstellen en tot een waarde kwam van 28,1 miljoen euro. Op het moment dat de deal werd gesloten met de gemeente Nijmegen, presteerde zowel het slachthuis als de vleeshandel binnen budget, benadrukt Hilckmann. Hiermee reageert het concern op de kritiek van de gemeente dat zij niets wist van de precaire financiële situatie van het bedrijf door het ontbreken van een exportvergunning op China.

Slachthuis Nijmegen heeft in juli 2015 de opstallen aan de gemeente overgedragen. Daarbij komt, zo benadrukt Hilckmann, dat het slachthuis sinsds 2008 geen diepte-investeringen meer kon doen gelet op de zogeheten wegbestemming door de gemeente.

De begroting voor de verhuizing van het slachthuis komt volgens een rapportage van Arcadis uit op 48 miljoen euro, zo schrijft Hilckmann. Daarbij was volgens Hilckmann de financiering van de gehele bedrijfsverplaatsing alsmede de overbrugging tot aan de nieuwbouw gedekt. Hiervoor wilde het concern de koopsom van 27,6 miljoen euro en een bancaire financiering van 38,5 miljoen euro gebruiken. 

De veranderende marktomstandigheden gooiden uiteindelijk roet in het eten, waardoor Hilckmann vorige week was gedwongen te stoppen.

Vleesconcern Hilckmann houdt er mee op
Sluiting Hilckmann griezelig voor varkenssector
Vrees voor nog lagere varkensprijs na Hilckmann
Welke invloed heeft sluiten Hilckmann op slachtcijfers?
Varkenssector moet juist in deze tijden eensgezind zijn
Gemeente Nijmegen ziedend op Hilckmann en wil geld terug

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.

Meer over

Hilckmann
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden