Inside Varkens & Voer

Voldoende speelruimte op Europese slachtlijnen

4 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het aantal Nederlandse slachtingen is afgelopen week licht gedaald. Ook in omliggende landen waren de slachtlijnen minder gevuld, maar spectaculair zijn de verschillen niet te noemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In week 8 daalde het aantal Nederlandse slachtingen met 6.000 tot 291.000 varkens. De gemiddelde gewichten stegen weel weer een fractie en noteren 95,08 kilo. Ook in Duitsland liepen de cijfers terug, al is deze daling nipt te noemen. In week 8 werden in totaal 978.865 varkens geslacht, ruim 1.000 varkens minder dan in week 7. Ook de Franse cijfers noteren een daling. Voor week 8 blijft het aantal Franse slachtingen steken op 366.612, een daling van 5.000 geslachte varkens.

6.000

varkens

werden in week 8 minder geslacht in Nederland 

De laatste weken schommelt het aantal Duitse slachtingen steeds rond de 980.000. Het aantal slachtingen overstijgt dus niet meer de grens van een miljoen, wat in Duitsland geen uitzondering is. De kans bestaat dat het aantal Duitse slachtingen in de loop van maart weer wat gaat toenemen. Door het sluiten van vleesconcern Hilckmann zijn Nederlandse handelaren meer geneigd om een beroep te doen op Duitse slachterijen. Met de cijfers van de laatste weken in het achterhoofd, hebben de slachterijen in Duitsland nog behoorlijke speelruimte om de bezettingsgraad wat op te voeren.

Ook Nederlandse slachterijen geven aan dat er ruimte is voor extra varkens, al is de productiecapaciteit natuurlijk niet oneindig. Voor week 8 is het sluiten van slachterij Hilckmann niet terug te zien in de metingen, omdat de fabriek in Nijmegen pas in het begin van week 9 is gesloten. Het is dus wachten op slachtcijfers voor week 9 om mogelijke gevolgen van het ‘Hilckmann effect’ in kaart te brengen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden