Ruim 11 miljoen euro

SER moet rente terugbetalen in Aujeszky zaak

9 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders is opnieuw in het gelijk gesteld in de slepende Aujeszky zaak. Het Gerechtshof in Den Haag oordeelde dinsdag dat de Sociaal Economische Raad ook de rente van ruim 11 miljoen euro moet terugbetalen.

De SER moet aan NVV ruim 10,8 miljoen uitkeren. Dit bedrag wordt nog eens vermeerderd met de wettelijke rente vanaf 1 januari 2014 tot op de dag van uitbetaling. Hiermee komt de vergoeding die de SER moet betalen, ruim boven 11 miljoen euro. Dit bedrag komt bovenop de 16,1 miljoen euro die de SER in 2013 van de rechter al moest uitkeren aan NVV.

Deze 16,1 miljoen euro betrof de compensatie voor de geleden schade tijdens de Verordeningsperiode 1993-1998. Tijdens die periode verplichtte het toenmalig Landbouwschap varkenshouders hun dieren, tegen vooraf vastgestelde tarieven, in te enten tegen de Ziekte van Aujeszky. De SER treedt op als Vereffenaar van het vermogen van het Landbouwschap.

De 16,1 miljoen euro die in 2013 werd uitgekeerd was echter inclusief een rentevergoeding berekend vanaf 2003. De NVV heeft zich hier van meet af aan tegen verzet en heeft altijd gesteld dat de wettelijke rente moet worden berekend vanaf het ontstaan van de schade, in 1993. De rechtszaak over die achterstallige rente won NVV in november 2014. De SER werd toen veroordeeld tot het uitkeren van nog eens bijna 11 miljoen euro. Het bedrag zal dit keer boven de 11 miljoen euro uitvallen, omdat dit nog moet worden vermeerderd met de wettelijke rente tot op de dag van uitbetaling aan NVV.

Een onopgemerkte typefout in de vaststellingsovereenkomst in 2013 tussen NVV en de SER leidde tot het nieuwe geschil. De SER misbruikte deze typefout om de NVV de bijna 11 miljoen euro, waar de (oud)leden van NVV volop recht op hadden, te onthouden. De betrokken SER-bestuurders gingen zelfs zover dat ze voor de rechtbank beweerden dat het ingangsjaar 2003 de uitkomst was van de onderhandelingen tussen NVV en de SER. NVV heeft hierover echter nooit onderhandeld en heeft altijd aan 1993 als ingangsdatum vastgehouden. Ondanks de herhaaldelijke leugens van de betrokken SER-bestuurders, is de rechter tot twee keer toe zeer duidelijk; de wettelijke rente moet vanaf 1993 uitgekeerd worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

AujeszkyNVV
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden