Problemen worden verplaatst

Duitse varkenssector wil geen nieuwe PO-regeling

14 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De landbouwministers van de EU-lidstaten komen maandag bijeen om te praten over oplossingen voor de crisis in de varkenshouderij. Omdat de mogelijkheden van de Europese Commissie beperkt zijn hebben verschillende lidstaten zich uitgesproken voor een nieuwe private opslagregeling, tot onvrede van de ISN.

De Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands geeft aan dat de de Duitse minister van Landbouw, Christian Schmidt en zijn Franse ambtscollega Stéphane Le Foll, voorstanders van private opslag zijn. Ook andere landen hebben voorgesteld varkensvlees opnieuw particulier op te slaan om de varkensmarkt te ondersteunen.

‘De crisis op de open Europese varkensmarkt kan alleen worden opgelost door krachtig op te treden tegen de huidige problemen’, verklaarde Schmidt in aanloop naar de Landbouwraad. Naast particuliere opslag, heeft Schmidt ook voorgesteld om varkenshouders liquiditeitssteun te geven en om het aanbod te verkleinen door vrijwillige verlaging van de slachtgewichten toe te staan.

De kosten van particuliere opslag komen op het bord van de producent

De ISN kan zich deels vinden in de voorstellen van Schmidt, maar het idee om opnieuw particuliere opslag toe te staan, krijgt felle kritiek van de belangenbehartiger. De ISN geeft aan dat particuliere opslag geen oplossing biedt, maar de problemen hoogstens verplaats. Bovendien geeft de ISN aan dat de kosten op het bord van de primaire producent komen.

De ISN geeft aan dat ‘de politiek niets heeft geleerd van de slechte ervaringen met particuliere opslag. Het probleem is dat varkenshouders uiteindelijk opdraaien voor de kosten van particuliere opslag omdat het de markt verstoort. Dit heeft het recente verleden verschillende keren aangetoond. Zelfs als particuliere opslag op de korte termijn de druk een beetje van de markt haalt, voorkomt het opgeslagen vlees dat de prijzen om de middenlange termijn stijgen.’

De ISN roept Schmidt en zijn Europese collega’s op om zich niet met de markt te bemoeien omdat dit in het verleden alleen maar heeft geleid tot verstoring van de markt. In plaats daarvan wil de ISN dat Schmidt inzet op promotie van varkensvlees in derde landen en het elimineren van bureaucratische en politieke horden, zodat de export kan groeien. 

Hoewel de ISN fel gekant is tegen particuliere opslag van varkensvlees, is het één van de weinige instrumenten die de Europese Commissie tot haar beschikking heeft en op korte termijn kan inzetten om de markt te ondersteunen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
putten 14 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10868702/Duitse-varkenssector-wil-geen-nieuwe-PO-regeling]Duitse varkenssector wil geen nieuwe PO-regeling[/url]
de isn snapt het; geen po dus.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden