Door zwakke roebel

Varkenssector moet vrezen voor Russische concurrentie

17 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Daar waar de Europese varkenssector hoopt op een afschaffing van het Russische handelsembargo, dient het omgekeerde scenario zich mogelijk aan. De Russische Cherkizovo Group, een producent van pluimvee- en varkensvlees overweegt serieus om de Europese markt op te gaan. 

Volgens persbureau Reuters smeedt de Russische vleesgigant plannen om buitenlandse markten op te gaan. De achterliggende reden moet vooral gezocht bij een zwakke positie van de roebel, waardoor de winstgevendheid van het bedrijf onder druk staat. ‘Een deel van de bedrijfskosten wordt uitgedrukt in euro’s en dollars en die hakken stevig in op de opbrengsten’, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Zo noteerde de jaarrekening van 2015 een forse verdamping van de winst ten opzichte van  2014. Door een ongunstige wisselkoers ging maar liefst 64 procent van het financiële resultaat verloren.

De russen hopen dat een zwakke Roebel de export kan aanwakkeren

De ongunstige omstandigheden in het thuisland geven juist perspectief om de positie op andere markten juist te versterken. De Cherkizovo Group hoopt dat een lage roebel kan helpen om buitenlandse markten aan te boren. De focus van de Russen ligt daarbij vooral in Europa en Azië. Ook in eigen land heeft het bedrijf ambities. Zo wordt er een varkensfokkerijcentrum ontwikkeld, waarmee capaciteit wordt gecreëerd om de op-één-na grootste varkensvleesproducent van Rusland te worden. 

Hoe serieus de Russische concurrentie is, valt nog te bezien. Volgens Dé van de Riet, persvoorlichter bij het COV, is het niet aannemelijk dat Russische exporteurs de Europese markt kunnen betreden. Allereerst voldoet de Russische varkenssector veterinaire niet aan de Europese veterinaire richtlijnen. Daarnaast is de EU niet happig om Russisch vlees toe te staan op Europese grondgebied, vanwege de politieke strubbelingen die gaande zijn. Van de Riet durft niet te stellen dat de grens voor Russisch vlees feitelijk op slot zit, maar in praktijk komt het daar wel op neer. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Krulstaart 17 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10868769/Varkenssector-moet-vrezen-voor-Russische-concurrentie]Varkenssector moet vrezen voor Russische concurrentie[/url]
"We" houden de grens sowieso dicht vanwege varkenspest in Rusland. Er is daar altijd wel ergens varkenspest...
schoenmakers1 17 Maart 2016
dat is voor hier toch geen reden om producten te weigeren, hier is alles welkom en het hoeft aan geen een eis te voldoen die hier ook geld
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden