Inside: Varkens & Voer Pro

Varkensmarkt last pauze in na snelle opmars

18 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De Nederlandse varkensmarkt gaat positief week 12 in, maar omdat aan het einde van de week de eerste slachtdagen uitvallen, neemt de ruimte voor verhogingen wel af. De verbeterde stemming op de varkensmarkt werkt vooralsnog niet door de biggenmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensmarkt staat er goed voor. De Duitse notering is in twee weken tijd negen cent gestegen en dit leidde ook tot een verhoging van vijf cent in Nederland in week 11. Dat de prijzen in de lift zitten is deels te danken aan de goede vraag naar vlees. In aanloop naar Pasen trekt de vleeshandel aan waarbij bovendien hogere prijzen worden betaald. Dit heeft een positieve uitwerking op de varkensprijs, die bovendien wordt opgedreven door een niet al te groot aanbod.

De verhoudingen gaan de komende weken naar verwachting wel verschuiven. Hoe de varkensmarkt er na de Paasdagen bij komt te liggen is nog niet helder. Er zijn argumenten te noemen voor een moeizamere afzet van het vlees, maar signalen voor minimaal een stabiele varkensmarkt worden ook waargenomen. In Duitsland wordt vanaf donderdag minder geslacht. Tönnies heeft aangegeven al vanaf maandag terug te willen met aantal slachtingen. In het zuiden van Duitsland zou sprake zijn van minder uitval van slachtdagen, dit in tegenstelling tot het noorden van Duitsland.

Tegenover de afnemende vraag, neemt het varkensaanbod waarschijnlijk toe. Hoewel het aanbod als structureel krapper wordt bestempeld omdat er rond de jaarwisseling minder biggen zijn opgelegd, is het krappere aanbod ook een gevolg van vastgehouden varkens (speculatie). Deze varkens kunnen voor druk zorgen als ze op de markt komen.

Toch hoeft nog niet te worden gevreesd voor verlagingen. Het aantal slachtingen ligt in Duitsland al weken onder het niveau van 2015 en ook in vergelijking met het vijfjarig gemiddelde zijn aanzienlijk minder varkens geslacht in Duitsland. Ook de gewichten vallen nog mee. Hiermee kan Duitsland de druk van de Nederlandse markt halen, want in Nederland ligt het slachtcijfer wel boven dat van afgelopen jaar.

De DCA Beursprijs stijgt in week 12 naar 1,26 euro

Van toenemende druk is in Nederland in week 12 nog niet veel te merken en voordat de adempauze wordt ingelast, kan de Nederlandse notering nog een stap omhoog zetten. De markt loopt vlot door dankzij het niet al te ruime aanbod waardoor de DCA Beursprijs voor geslachte varkens in week 12 met vier cent naar 1,26 euro stijgt en met 0,99 euro stijgt de prijs van levende varkens drie cent.

Ondanks de hogere varkensprijzen verloopt de biggenmarkt nog altijd vrij stroef. De hogere noteringen op de varkensmarkt hebben de druk wel van de biggenmarkt gehaald, maar de ruimte voor de biggenprijzen om te stijgen is beperkt. Vooral beperkte vraag vanuit Oost- en Zuid-Europa hindert de biggenmarkt. In Spanje is de biggennotering in enkele weken tijd sterk gedaald. Aan het einde van week 11 kwam opnieuw een verlaging van 1,50 euro op het bord te staan. In Nederland hoeft de komende tijd nog niet te worden gevreesd voor dergelijke verlagingen en dit is te danken aan Duitsland, waar nog wel Nederlandse biggen naartoe gaan. Met name grotere koppels zijn vlot te verkopen.

Ook op de zeugenmarkt is sprake van stabiele noteringen. Ondanks de goede vraag en het niet al te ruime aanbod blijven de prijzen staan op de niveaus van de voorgaande week. Dit betekent dat de DCA beursprijs voor geslachte zeugen in week 12 0,97 euro noteert en de prijs van levende zeugen blijft staan op 0,70 euro.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden